Wednesday, November 19, 2008

Opp!!! Tertinggal pulak!!!

Lupe lak aku nak citer .... hikhik... korang nak tau ke citer ni...
Cam ni... sblm gi kenduri kawin ni kan...
mak aku call aku kat umah dan tanye...

Mak: Ira, ko tak ke bwk anak2 ko mandi kat sungai congkak tu..
Aku: Boleh gak..
Mak: Rumah dorang, betul2 kat sungai congkak tu..
Aku: Kalau cam tu.. ok lah, nnt ira pack baju...

Aku pun war war kan lah berita nak pergi mandi kat sungai congkak ni kat anak2 aku...
Ape lagi... happy giler lah anak2 aku tu...

Tu lah, mse entry sblm ni, korang tgk muke ayin,ajoi ngan ajai,tu bosan jer gi kenduri...

Sbb dorang tak leh tahan nak main air...

Pas tu pengantin lmbt lak tu..
Ayin tgk, hari cam nak hujan...
Siap ayin pesan kat aku... cepat lah mama... nnt ari hujan, tak dpt pulak kiter pergi...

Mmg tepat jangkaan Ayin...
Hujan turun da....
Anak2 aku nyer muke sumer dah masam lebam dah...

Dorang tanye lah kat aku... mama, jadi tak kite pergi sg congkak ni...

Aku: mmmmmm...takut nak jwp sbnr nyer... tak sanggup nak tgk anak2 aku hampe..

At last jwpn aku... tanye abah lah... kalau abah ckp ok, mama ok jer...hehehehe... jwpn penyelamat diri kan..... korang pun biasa buat kan.... aku ikut korang lah ni....hahaha

Nasib baik lah mak aku ade...
Mak aku jadi penyelamat lah ari tu...

Anak2 aku ni, kolau opah dier bg nasihat, cepat jer org ikut.... ye lah kan, dr kecik, opah die yg jage.. sudah tentu dorang dengar ckp opah dier kan...

Mak aku tgk, muke aku ngan hubby, cam serbe salah jer kan....takut anak2 kecewa, cepat jer opah dier menyelit, cakap....

Opah: Hujan ni... hari ujan, byk biawak!!!
Anak2: Ah ah lah...
Ayin pandang Ajoi, Ajoi pandang Ajoi... at last sumer ckp... betullah ckp opah..
Opah: Hari tu, ingat tak.. biawak naik atas badan angah (sepupu dorang)
Anak2: terangguk2! tande setuju ngan opah dier...
Opah: Hari kalau hujan.. air deras/laju... bahaya tau...
Anak2: Ye lah oph..kite balik lah...
Aku: Mase ni lah br aku dpt menyelah... rase2 keadaan dah mcm nak selamat kan...
Lagi pun, hero kita tak ade... (pembunuh biawak). Mama ngan abah tak tau nak halau biawak cam ner... hehehehehe

Angah/Aira, yg bertudung putih...

Kenape aku citer pasal biawak....
Dulu lah kan.. kitaorg gi lah berkelah kat sungai congkak ni... ramai2 mase tu.. bukan keluarga mak jer, tp include keluarga adik ipar aku sekali ( senget)!
Dorang ade sewa chelay (tak tau nak eja lah)kat sane..
Kita org mmg tak biasa mandi kat kawan tu...
Mmg, first time kita lepak kat kwsn tu...
Kebetulan, lepas mandi2 kejap, hujan lak turun..
Aku dah suruh anak2 aku naik...sbb air kuat..
Anak2 akak, masih lepak2 kat sungai tu... aku tak lah kisah sgt sbb anak2 die dah besar sikit.. tak lah susah nak jage kan...lg pun, akak aku pun ade sekali teman kan anak dier.
Sekali, ade lah seko biawak, lalu kat situ... agak nyer, biawak tu terkejut kot, sbb ade manusia pulak lepak kat tempat laluan dier... so, biawak tu, terus je bertenggek kat belakang anak buah aku (angah)
Hah!! ape lagi..menjerit lah sumer org... Aku kat atas pun jerit jugakkk

Biawak!!! ade Biawak!!!

Ape lagi...nmpak tak,mamat ni... die ni lah hero kita mase tu..hubby si zara/senget!
Mase tu kan..die pun tgh tukar baju kat atas... die dengar ade biawak jer,
terus jer dgn gagah nyer, die melompat !! Terus jer die terjun dan iibe2 jer dah smpi kt tepi sungai tu...(mse die terjun tu, ade gegaran sase seorg lelaki u!!! ) hehehe... sbb tu lah zara tertarik ngan hubby dier ni kot!! Awwww!!!
Hero kita ni, terus jer, ketuk kepala biawak tu....make...mati lah biawak tu...
Tp dgn bantuan akak jugak lah... akak, aku mase tu pun ade kat kwsn kejadian..
Disbb kan, biawak tu, naik ats badan anak die, die dah tak tau takut dah..
Die pegang jer kpl biawak tu...campak ke tepi...

Lepas tu, berkerumunlah org ramai tgk biawak yg telah di tamatkan riwayat nyer oleh adik ipar aku ni... hehehehe..kitaorg ckp, boleh lah bakar biawak ni, buat BBQ malam nnt!! hikhikhik!

Di sbb kan ade sejarah lame kat sungai congkak ni, anak2 aku setuju jer balik umah dgn hati yg lega....

Aku ngan hubby pun, lega gak!!

Motip: Kalau nak gi sg congkak, hero biawak ngan akak, wajib ikot!! hahahahh

Ade lagi... Mase kejadian...kite sumer, cemas giler.. lepas kejadian, jd bahan lawak!! hahaha!!

Ok lah... tu jer citer kite pd hari ni eeee... chow!!

10 comments:

KV said...

alolo..ngeri weh. Kita takut biawak tau!

Casper a.k.a wifee en.atan said...

huh sadiss gak kisah bewak ni kak lang yer....
sekali tgk bewak ni cam boya pun ada gak ishhhh

darling8tabby said...

huihhh scarry merry nyer...mesti fobia angah pastu kan..

umieadam said...

saya kalo nampak bewak..bewak lari..saya pun lintang pukang lari
huhuhu

BigMouth said...

Biawak, mmg menakut kan....geli ooo kan...

akma....L said...

pengalaman yg lawak!! hihi =p

BigMouth said...

Hi Akma... mmg lawak kan, kalau dipikir2kan..

MaisOl Elor@ said...

hubby ara tu mmg gagah orang nye..
walaupun bdn nyer x berapa nak gagah.. hehe awwww

BigMouth said...

Ara..baik ko jgn bagi komen eee... alang tak boleh nak control gelak!!!

BigMouth said...

Ara..baik ko jgn bagi komen eee... alang tak boleh nak control gelak!!!