Tuesday, November 25, 2008

Melencong ke Jonker Walk!

Lepas makan mee hassan, ingat kan nak balik umah...
Tapi kitaorg tak balik umah...melencong ke Jonker walk!!
Sbnr nyer, kita org nak gi sini, mase hari raye lepas, tapi tak jadi...not enough time lah mase raye... byk nor activiti nyer...
So, lawatan smbil menyopping tu, tetibe lak, ditransfer ke hari Sabtu lepas.... hahahaha...
So kire, impian menjadi kenyataan jugak lah....
Heheheh, pompuan...biasa lah...
Sib baik, hubby aku ngan hubby2 yg lain, sporting... layan jer pompuan kaki shopping ni... hehehe... bukan nyer selalu kan... sesekali jer kan...ape salahnyer..(alasan yg dah biasa di dengar aleh kaum adam kan) Layan jer lah... kate syg isteri....hahahaha
Opp!! Reza... jgn makan ati eeee... ko, ape lagi, smbil jln tu, cuculah mate ko sekali!!!
Huh!! tu pun k.ira nak ajar!!!

Tibe kat sini dlm kul 6.30...
Siang lagi..

Close up sikit....

See, mak/pak...tgh semangat nak tgk brg ade ade dijual disini..
Tak pernah lagi smpi sini..
First time lah jejak kaki kat sini..
Rase cam pelancung lak..
Rugi tak pakai singlet cam pelancung2 selalu pakai tu!!! hahahahaha...


Jalan dah mule sasak...

Jalan2, nampak lak makam mahsuri...
Laaaa...kat sini rupenyer, makam mahsuri...
Aku pun amik lah gmbr makam nyer...nmpak tak?
Susah nak amik gmbr ni, sbb kat depan makam ni, ade org berniaga pulak...

Ni jer yg aku boleh snap!!

Ni, cam umah lame jer kan... so classic...
Ni kedai kopi tau!!!
I like the view!!

Mase ni, ade show lah...
Tapi tak kose lah aku nak gi tgk lak show dorang...Aku kan nyer paham pun, ape yg dorang ckp.. Kalau dier ckp basa cantonis, aku paham lah gak sikit2 tp dorang ckp basa manderin da....

Terus jer kita jalan2!!!
Byk brg yg tantik2!!
Bakal aku bukan kaki shopping fanatic... aku hanye kaki shopping ala-ala jer..
Nak beli pun ok, tak beli pun ok..
Beruah kan, hubby aku dpt aku...
Sile lah kagun ngan aku!!! hahahahhaaa.... jgn wek wek eeee...
Tantik nyer ranti ni....
Aku suke!!!

Duit tipu pun dorang nak jual...
Ade ke org nak beli...
Cam ni, boleh niaga kan...

Si Reza ni, tak abis2 ngan pedang samurai ni....

Aku rase, reza ni, mesti memendam rase...dulu nak jadi samurai... tp tak cukup fit, tu yg ditendang kuar...

Tak pe Reza...tak jadi samurai, dapat pegang pedang mainan pun jadi lah...

Skrg ni, kite test cermin mate lak...
Dorang ckp, dorang rabun dekat... Jadi test lah, cermin mate yg ade power tu...
Org test cermin mate sbb rabun, tp reza....tgk lah, cermin ape pulak lah yg dier test!!
Jiwa cartoon tul lah ko ni Reza....

Syg, cam professor lah u.... Aww!! tergode i!!!!

Heheheh...cikgu shada and cikgu ira...
Bangun sumer murid2!!! hehehe, berangang kejap!!

Harz, tak rabun...so, dier nak merabunkan lah mate dier...dgn memakai cermin gelap!!!

huhuhu...buruks nyer aku!!!!

Ni lah amoi yg melayan kerenah kitaorg...
Pening pala dier nak menjawap soalan2 tak masuk akal kitaorg...
Tp....berbaloi lah,dier layan kiter, sbb ade lah hasil nyer...

Korang nmpak kan, 2 lembaga kat blkg tu...
Korang bior kan jer... tu lembaga adik beradik tu..
Jgn diusik... kalau diusik, nnt dier mengganas!!! BAHAYA beb!!!

Ade mcm2 kedai!! Jual aju pun ade....
Pas tu, deco kedai dorang pun menarik lah..
Siap ade sangkar gantung2 kat atas....
So kratif!!!

Shada/Sera... nak beli ape lagi?

Pilih lah...aku tak dapek lah nak beli baju cam ni... Acik kan nyer mude lagi...hehehehe...sedar pun kan.... ingat kan tak sedar tadi...
Aku ni ala2 jer...
Adik2 aku, kalau dibwk kat sini..harus terbeli kot!!!

Sendok pun ado.....

toy's pun ade....so cute!!!

berbagai2 jenis kasut pun ade beb...pilih jer lah...


Mamat ni, asal jmpe pedang jer...die mesti nak pegang....
Knp eeee... jom kite terjah...
Di lain episod lah...hehehehee

Kapal pun ade......so cantik oooo...aku suke gakkk...

Pilih syg, jgn tak pilih....

Aku senyum, tp sbnr nyer aku dah penat oooo....
Kaki aku mmg cepat jer lengoh nyer....
Bile dorang ni nak ajak balik ni....

Reza nak beli patung arnab, tp test lah topi jin bertanduk ni dulu!!!!...hehehehe...betul2 jiwa cartoon kan.... heiiii...bile lah, nak ade calon ni...

Harus ade gmbr aku ngan hubby..... gedik kan....tp aku suko!!!hahha


Ni Fendi...nak tukar baju hp ke?
Tukar baju hp tak pe.... tp jgn tukar yg lain eeee....larikkkkkksssss...

Akhir nyer, dorang ajak balik...
Pas ni nak gi umah baba pulak...
Huh!! lege aku... kaki aku dah lenguh ni...
Tp aku harus tunjuk kan ke machoan aku...

OTW nak balik tu, bertembung pulak ngan cik Timah kite...
Cik Timah pun nak gi Jonker Walk gak...
Sembang2 kejap... pas tu Chow!!!

Anyway...best cuci mata kat sini... byk brg2 yg lain dr yg lain..
Korang kalau gi Melaka, singgah lah ke sini.. di jamin tak rugi!!

Singgah tau, jgn tak singgah...

Chow!!

13 comments:

atty's said...

alang lenkali leh kita jumpa kt sini ye

Qaseh Qasturi said...

kak..mkm mahkusri ke ...makam hang kasturi.....

Noris said...

alang... jonker walk tu kat area mana? Dekat banda hilir ker?bagi lah peta atau petunjuk...

B..alang said...

betul tu qaseh.. makam hang kasturi.. laling i ni bila menaip mcm ribut..otak pikir hg kasturi ...tgn taip mahsuri...
agaknyer dlm otak dia dah nak ajak pegi langkawi lak tu...aduhai..kempis walet ku nnt...hahahahaha

B..alang said...

Noris, bior sy je bg petunjuk ..dokat gak dgn kapal replika.. klu dr bangunan stadhuys ( bangunan merah )u kena seberang sungai ...lepas jambatan tu jonker's walk lah.. ni kira mcm petaling street tp items jualan lebih pd warisan nyonya melaka.. Tp bukak 6-12pm , friday to sunday only.. Clear x ? klu x..tanyelah lg.. ahaks..

CiK AiDa said...

betul!
jgn lupa singgah jonker walk kalu p melaka..nk2 lagi tyme mlm...walupun tempat die bese2 jer..tp bleh abis gak duit kalu ikut nafsu shoping nie kan kak BM??
hehehe...(ckp berdasarkan pengalaman)...

vagg. said...

ahahah sempat lagik tuh mcm PROFESSOR. hahaha

best oo jenjalan camnih kan

darling8tabby said...

kompius lak makam mahsuri..errr..mahsuri kat langkawi dak...

BigMouth said...

Hi atty... atty pun org melake eeee.. sekampung lah kite...

hi Qasek Qasturi...hehehe...silap pulak daa... hubby dah jwp kan dah... Ahhh...malu lah...

Hi Noris... alang tang jln2 ni tak brp pandai..alang selalu ikut bontot org jer... hubby alang dah jwp kan kan...

BigMouth said...

Cik ida pun org melaka gak ke...
hehehe, org melaka mmg sporting kan..

Hi vagg's...professor celup!!huhuhuh

Hi darling.. alamak!! dah tukar eee

raezar said...

sempat lagi tu kutuk aku...cesss... dah tu salah makam lak tu.. hehehe.. dose tu tau...

Enche' Adykasyah said...

Ahahahaa.. Makam Mahsuri kat Melake... Ahahahaa.. Lawak la awak nih..

BigMouth said...

ye lah... makam hang kasturi lah... silan taip da...