Friday, November 14, 2008

Korang nak tau kan....

Smlm keputusan UPSR kuar kan...
Korang sure nak tau kan, anak aku dapat berape "A" kan...

Sebelum tu aku nak citer sikit lah...
Lawak pun ade.... Bengang pun ade kan...Sedih pun ade gak!!!

Pagi tu, cume ajai jer gi sekolah...
Dorang ckp, sape yg dpt nombor 1 smpi no 3 jer, pergi sekolah... yg tak dapat tu, tak yah gi sekolah pun tak pe...

Ajoi pun ckp, die tak nak lah gi sekolah..
Yg aku pun, cam blur jer... setuju jer, ajoi tak gi sekolah wlw pun aku tahu, hari keputusan upsr nak kuar...
Aku siap, bwk kan baju sekolah ajoi gi umah opah dier...
Aku ckp ngan ajoi, nnt kalau keputusan dah kuar, ajoi pergi sekolah tau..
Ajoi pun setuju jer ngan aku...

Aku ngan hubby pun gi lah keje cam biasa...

Mase kat office, lam kul 10 pg cam tu, aku call akak aku..

Aku: Akak, keputusan kuar ke tak?
Akak: Kuar, nnt kul 10 pg cikgu dorang akan bg kat dorang lah..
Aku: Lah.. Ajoi tak gi sekolah lah..
Akak: Nape tak gi sekolah...suruh ajoi pergi sekolah.. nnt cikgu nak bg keputusan..

Aku dah jadi cam panik!! Knp lah pagi tadi, aku setuju jer, ajoi tak gi sekolah..
Hubby aku pun, cam tk terpikir je...

Aku pun ,ape lagi..terus call atok dier...
Mintak tolong kat atok, hantar kan ajoi gi sekolah nak amik keputusan..

Aku call Ajoi... Ajoi masih tidur..

Aku: Ajoi tidur lagi ke?
Ajoi: Emmmm
Aku: Ajoi mandi skrg... nnt atok bwk ajoi gi sekolah amik keputusan..
Ajoi: Tak nak lah.. Ajoi amik esok jer lah...
Aku Eh mane boleh... Ajoi kene amik hari ni gak...
Ajoi: Ajoi tak nak lah mama....
Aku: Kalau tak nak, mama call opah.
Terus letak tepon..

Aku call opah die, tak berjwp pulak phone dier..

Aku call lagi ajoi..
Suruh die pergi sekolah..#
Die ttp tak nak pergi...

Aku call lagi.. pun ajoi tak nak pergi..
Ajoi tak nak pergi sekolah, bukan sbb die tak nak amik keputusan, tp die malu dtg lmbt ke sekolah... org lain sumer dah ade dlm kelas, tak kan lah, ajoi masuk lambt pulak!!!
Aku pahamlah kan perassan dier cam ner... tp tak kan lah nak amik keputusan esok...

Aku call abah dier...
Hubby ckp, tak per lah... biar i jer gi sekolah ajoi.. amik kan keputusan ajoi!

Nak di jadikan citer...
Hubby aku pergilah sekolah anak aku tu kan..
Hubby aku, jumpelah cikgu ajoi..
Hubby aku siap bagi alasan kat cikgu ajoi...

Hubby: Cikgu, saya ni bapa kpd anak saya, si Azrul Afiq.. tp die tak dpt datang amik keputusan sbb die tak berape sihat.. die demam sikit..
Cikgu: Azrul Afiq yee... nnt eee... Azrul Afig dah amik keputusan dah..
Haa,... tu die.. dia dah ambil dah..
Hubby: £$%"**&???£$$$$"""£%??? tak tau nak cakap ape... penat jer abah kelentong cikgu ko.. rupe2 nyer ko pergi sekolah eee... Malu, tak tau nak letak mane muke abah die...

Hubby aku terus jer.. pergi kat ajoi...amik die, bwk balik...

Tak lame pas tu, aku dpt sms, dari ajoi!!
sms tu berbunyi cam ni..." mama dan abah dah kene kantoi!"
Huh!! tak pasal2 aku kene kantoi ngan anak aku... ckp tak nak pergi sekolah, rupe2 nyer die pergi....

Heii!!! Anak2!!!

Ajoi dpt 5B jer... alahai... kalau dpt 5A kan baguih!!
Anyway... syukur Alahmdullillah...
Aku ttp bersyukur..

Pesanan untuk Ajoi...
Next time, belajar lagi bersungguh2 yee....
Lain kali nak wat mama kene kantoi, kantoi kan lah mama ngan, ajoi dpt 5A ke kan... ni tak, ttp dapat 5.... tp bukan 5A tp 5B.

Ajai ngan Ayin...belajar bersungguh2 ye... lawan abang ye..... kate2 semangat tuk ajai ngan ayin!

10 comments:

Ceera said...

hahahahahaha

itu lawak nak kena lempang tu ajoi.. nasib baik abah ko penyabar orangnye..

tahniah ajoi... =P 5b tu hebat oh...

BigMouth said...

Tu lah pasal kan..

Casper a.k.a wifee en.atan said...

adoii tak dapat bayang kan cam na la rupa abah ajoi time tu ..aduss ajoi minta mahap ngan abah tu.

5B not bad la kak lang...usaha lagi...

BigMouth said...

Tu lah pasal casper.. tp, abah dier ni mmg tahap gaban penyabar nyer...

Tu lah... kene usaha lebih lagi lah ni..

Thanks casper for yr support!!

yantz-yeem said...

wah not bad...agak2 sipi2 nak skor smue A tu kak...wah ayt penyejuk ati...

Dee said...

oklah tu...can always try harder next time..nope..not can..MUST! Betul x kaklang?

BigMouth said...

hi yantz... ayat penyejuk hati.. hehehe... dah sejuk dah gue!!

Hi dee...tul2 betu ckp dee... MUST!!!

sepet a.k.a zack_u said...

wah....
hebat oh b.i ajoi b...
berbeda dengan....ahahaha!!
xpe ajoi.....
upsr je....
nnt pMr mst blh wat..
caiyok2!!

2 pon b kite rase mst markah ajoi sume dah 78 79 je tu..hehehe!!

asiahaha said...

ehe, xpe.
lepas ni leh cube lagik.
dah kire oke la tu 5b.
tahniah ajoi :)

BigMouth said...

ana...alang tau lah adik kobin dpt 5a... megah lah tu...

Hi Asiahaha... thanks...