Tuesday, December 2, 2008

Masak lagi.....

Tak lah awal sangat aku gi ke umah mak aku... dlm kul 10pg cam tu..br aku gerak ke umah mak... Alah..umah mak aku kan nyer jauh sgt ngan umah aku... dlm 10 mnt dah smpi...
Lagi pun, kendurinyer lepas isyak... so, aku len take time lah...

Smpi umah mak aku jer...mak aku terus jerit!!

Mak: Haaaa...dah smpai dah... mak br nak jerit!!!
heheheh, sib baik mak aku tak jerit lagi... kalau tak, harus bergegar,sumer bukit2 kat cheras tu....

Mak terus jer, suruh aku masak tuk makan tengahari...
Aku, kat umah mak aku jer selalu masak... kat umah sendiri, jarang sgt masak...
Kan nyer ape kan... aku kan keje... bile smpai umah tu, cam dah lewat jer... so, makne nyer, carik org masak kan lah....heheh...sile terima alasan aku..ini satu PAKSAAN....hahahaha

Tgh aku siap2kan bahan tuk masak tengahari... mak aku suruh aku sap gambar bwg ni...

Mak: ira, ko amik gmbar bwg ni...
Aku: Knp mak?
Mak: Ko tulis kat blog ko....
Aku: Ye la..knp?
Mak: Cube ko tgk, adik ko cam ner kupas bawang...dah nak kawin dah...tp nak kopas bawang pun tak reti...
Berkemain tajam lagi, puting bawang tu, tak di potong nyer... kalau kenduri nyer, lmbt lg, boleh lah kupas cam tu... ni tak, org nak pakai bwg tu...
Aku: Mak tak suruh ke atam buang puting nyer(hehehe ayat baru u)...
Mak: Ahhh..malas nak ckp ... atam mesti ade jer alasan nyer... die mesti nak menang punyer...

Maksud mak aku, buang lah puting nyer... tak lah susah org nak hiris bwg ni nnt....
hehehehe... mak aku ni, pasak tu pun boleh kan.... lg suruh aku masuk blog ...
Aku, ikut kan ajer lah... bukan aku yg nak tau...tp mak aku yg suruh...hahahaha

Aku nak masak sambal jering...
Mak aku, kalau anak2 nyer dtg, dier suke masak sambal petai ngan jering...
Sbb, dier tahu, anak2 nyer mmg berselera jer, kalau masak petai ngan jering..
Kalau ade org yg tak suke jering ngan petai, mmg tak paham....betape nikmat nyer...hahahaha

Buah nangka ni tuk masak ngan ikan masin...
Buah ni, org kg sedekah jer kat mak pak aku... tu untung nyer dok kat kg ni kan...

Aduh.... aku kene siang ikan pulak...
Malas nyer.....leceh nyer...
Mak aku siap ajar care2 nak siang ikan cam ner supaya, mase nak goreng nnt, ikan tak hancur...
Sib baik aku ni cepat belajar...sekali tunjuk dah paham....
Tp nak siang ikan ni...mesti ade skil gak... kalau takkkk, tak mau nyer..

Byk nyer ikan nak di siang.................. Sabar jer kan...

Agak2nyer, kalau RITA yg siang, harus hancur ikan2 ni...hahahaha
Siap pun.... lame gak nak siap siang ikan ni...
Mane tak nyer, tgh aku siang ikan ni, anak aku si nica smpi pulak... harus aku, main2 kejap ngan dier.....
VP ni, smpai jer, terus lari...tak tahan bau2an...
Biasa lah... ngan bau minyak lah ...ape lah.... aku paham....sbb die adik aku...
Tp, die nak gak join turun kat bwh... join kitaorg kat dapur...
Tp, cam ni lah keadaan nyer...
Br makan tembikar dua potong, dah wek wek..... aduh!!!....sabar jer lah kan...

Hari ni, hubby aku jadi badang!!! Wah...gagah nyer hubby aku...


Atam tgh siang ulam2...
hehehe..rajin nyer ko tam... ade makne ke?

Syg, nak wat ape ngan cili api tu.....

Ni lah budak kecik yg melambat kan keje mak lang nyer...
Nmpk aku jer...nak mintak dukung...
Aku tak leh lah...mesti nak dukung gak..
Agak nyer, nica ni pun ade kuasa pukau kot!!! hahahaha

Vp ngan ieda...due2 peknen...
Dua2 suke warne pink...
Dua2 lahir tahun yg same....

Mak ngan ikan masin nyer....

Tgh sibuk2 masak... ade lak iklan lain...
Van bapak aku ni, dah lame tak gerak....tp elok lagi lah...
Bile lame tak gerak,beteri nyer pun cam lupe nak funtion kan...
tu lah yg kene tolak dulu....br boleh start balik engine nyer...

Tolak......tolak...........................
Aku, akak... kalau bab, keje org lelaki ni...mmg suke benar....
wlw pun aku tgh masak...aku boleh berlari nak tolong tolak van..
Tp, tanpe bantu abg BADANG/bang lang tu...mungkin, van tu tak gerak kot!!
Aku cume acting jer lebih....hahahahaa

Tolakkkkkkkkkkkkkkkk!!! ha.... start sudah engine nyer....

Kebetulan, hari sabtu lepas pun, birthday Ajai...
So, hubby aku beli kek ni, tuk tiup same2 kat umah mak aku...
Kek ni, Ajai sendiri yg pilih....

Hapi besday to you...
Hapi besday to you..
Hapi besday to Ajai...
Hapi besday to you.....

Mama syg Ajai......

Potong kek yer Ajai....

Merah, tengah aimmm jer kek tu... bile lah ajai ni nak potong kek yah ni...
Ajai ni, dah sombong lah skrg ngan yah... mentang2lah ade nica....

Hubby aku dah lapo.... nak makan dulu lah...

Aku kene bwk nica round dulu....

Hubby aku tgh tolong aku goreng ikan...
Time kacih syg....

Ni lah sumer hasil nyer...
Lepas isyak ni...dorang kene makan sumer ni...
Habis kan tau...
Kita org wat bufe jer... senang....

Ulam....
Gulai nangka ngan ikan masin...
Sedap beb!!! aku ratah jer gulai ni...

Ayam masak kicap... pun sedap gak.....

Ikan goreng ngan ikan masin...
the very the crispy...like keropok u..... i like!!!

Ni desert nyer...
Siap sudah.... lega, tggu org datang jer...

Kita lepak dlm bilik atam, sementara, tggu org datang..
Tengok lah VP tu...melepek jer....
Tak pe...tggu lg, 2 bulan lg kot...br ok sikit kot!!
Sabor jer lah...

Esok, family aku ngan family zara, nak bwk anak2 gi holiday ke Tiara Beach Resort lak...
Penat beb... tp, best kan...

14 comments:

Casper a.k.a wifee en.atan said...

kak lang
kenduri tu untuk apa?? bersunat bang lang ker?? hihihihihihi lariiiiiiiiii

vagg. said...

cian VP.. huhuh

muahahaha abgBADANG- nama baru yg sgt perkasa hahahaha

alang..yg nmpak cam tembikai tuh puding buih kan? kita suka laaaaa

atty's said...

muahh..nasib ade abg badang gagah perkasa..alamak.lauk2 itu semua sedap...

JIVEBUMZ said...

kak lang,

bestnye makan banyak2 tuuu..
sian vp tu yer bile nk bis mabuk kan

nifalnin... said...

kak lang,

sedapnye puding tembikai tu.. hurmmm.. harum bau ikan masin tu...

alahai cian vp ekkk.. sesamer la kite lembik lotek yer... me pun peknen juge.. heheheh...

linn said...

haaa kan...panjang sekali entry alang kali ni. ni namanye cerita dlm sehari terus. tp kantoi tang ceera laa cara dia potong bawang tu. siap suh masuk dlm blog lg.

hehe lawak laa.

wanie said...

best nye kenduri..lagi2 kalau berkumpul ramai2 masak sendiri...sedap2 lauk2 tu...

Zanna_MamaBatrice said...

amboi kak alang.....kemain panjang citer hari nie yerk...dari kes bawang bawak ker kes tolak van...sambung plak ngan cake besday..pastu acara makan2...he he he..all in one....cayalah...

ala cian vp...dok lepak jer...tu lah penangan org mabuk erk...

the cinta said...

sedap nye!
alang..
untuk mira takde ke?
lapor nieeeee...:D

BigMouth said...

Hi Casper... kenduri berkampung lah syg...
Kalau bang lang nak bersunat... harus pikir byk kali, nak pakai pisau ke kapak...hahahaha

Hi vagg's.... ye kot puding buih.. tu bukan alang yg buat, tp jiran bagi...

Hi atty..hri tu, mmg a.lang jadi badang pujaan...hahahaha

Hi Jivebumz...ah ah...teruk mabuk nyer...harap2 cepat lah, back to normal...

Hi linn/zanna.... to lah, dah lame tak update kan... sekali update, wat sumer lah.... save time ma...

Hi wanie... masak sendiri, baru puas hati kan....

BigMouth said...

Hi Mira...tuk mira ade... mira dtg tak mase ceera kawin... alang simpan tuk mira eeee...

Sue@MamaMaryam said...

powernya abg lang!!! sedapnya suma laukkk... sy pun suka mkn sambal jering/petai..mmg selera je wpun perut dah penuh..

the cinta said...

mestila datang!
hehehe..da alang sambut bday ajai..
nnty kawen sis ceera sambut bday mira lak boley x??
wahahha..
december 16 huhu

darling8tabby said...

ya rabbi..semua makanan nampak cedap sangat...leleh dah air liur nih..heheh

ohh..hepi besday ajai :)