Wednesday, December 24, 2008

Singgah ke KKS, rumah mentua Senget!

Wah panas tul lah ari Ahad lepas... lepas balik dari kenduri kawen atam, kitaorg sumer nak singgah ke umah adik aku, zara...kat Kuala Selangor.. (rumah mentua dier da)
Korang ni ade wat project kat sane..
Tu yg, kitaorg nak tgk tu...

Die ade wat
1) ternak ikan keli
2) ternak lintah
3) tanam pokok cili
4) tanam pokok terung..

Aku doakan dorang ni sumer berjaya...Amin...

See, abah aku tunjuk kat aku, ikan keli..
Menjerit2 aku ngan ayin tgk ikan ni...
Ye lah.. ikan ni kan ganas kan... mnggeletek2 jer keje nyer..
Kecik lagi ikan ni...


Ni, anak2 pokok cili.. bile dah besar, baru boleh alih ke tmpt lain...
Comei kan pokok anak cili ni...


Ni pulak lintah..
geli oooo..
yg ni kecik lagi..
ade yg besar lagi tau..
Aku tak sempat nak amik gmbr..mane tak nyer, dorang asyik nak nyakat aku jer..
Dorang nak lekat kan lintah tu kat aku..
Aku harus lariiiiiiii....

Ikan keli ni, di letak kat dlm sangkar ni..
Pas tu, lintah2 tu akan gigit keli ni, sbgi makan dorang...
Lepas, lintah2 ni dah gemok, boleh lah dipasarkan..
Lebih kurang gitu lah citer nyer...

Cantek kan pokok ni...
Kat bwh pokok ni byk lintah ooo...
Geli aku tgk!!!

tu, poko terung... aku amik gmbr dari jauh jer..
malas nak gi ke sane... jauh.. panas lak tu..
hihihi..sile terime alasan aku..
aku mmg byk alasan..
ade byk lagi alasan aku, cume aku tak nak tunjuk jer...hahaha

Ni pulak pokok cili...

Tu dier cili nyer..
sungguh mekar..
kalau di gigit, sure rangup jer kan...

Hubby ku..
kitaorg, nak melawat ke kebun ayam..
aku ade amik gmbr ayam.. tp malas nak tepek..
Sbb ayam tu, tak berape nak cute!!! hehehe.. nmpk..alasan lagi kan.. kan aku dah kate!!

aku rajin nak tepek gmbr aku!! hahahaha...

Bunge raye yg sgt cantik...

Aku lagik!!! hehehehhehehe

Tgk, kwsn rumah dorang ni, amatlah besar..
Kat depan rumah pun boleh tanam pokok cili...
Sgt subur pokok cili ni...
Kalau aku yg tanam, korang rase boleh subur cam ni ke???? hehehehe

Inilah adek ku, zara....
Die ni mmg lawak!!

Cili ni tak same ngan cili kat atas tadi..
Warne nyer cam hijau cair sikit..
Tp, sgt gemok oooo...
Nasib baik ko cili... kalau ko, buah epal...harus aku dah petik!!

Zara tgh meneman kan opah aku kat dlm kete..
Opah aku sakit kaki, dier malas nak kuar kete..

Lepas tgk project dorang, kitaorg lepak lah kejap kat umah..
Hubby au tgh layan citer Geng Bas Sekolah.....GBS!!!hiks

Ni Si Akma.. hubby zara, yg lebih dikenali sbgi Jin..di kalangan anak2 buah!!
hehehe... mane tak nyer, sumer anak buah takut ngan dier... nmpk dier jer, terus nangis!!!

Dah lepak kejap...jom balik.. lg pun opah tggu kat kete..

OTW balik tu..nmpak lak bende ni..
Tong drum di susun tinggi2, pas tu, on top tong drum tu, dier letak kerusi..
Ape motif dorang wat cam ni eee.... pelik kan....
Mungkin org tiggal kat sane tau kot...
Perhiasan kot!! Sgt creative kan....

Smpi umah dlm kul 6 cam tu lah... terus jer lepak...
Mlm tu malas nak kuar.. aku masak nasik goreng jer, ngan smbal telur...
Chow!!!

13 comments:

wanie said...

menarik nye rumah adik alang...macam2 ade..siap ade bela lintah lagi

ejea aziz said...

cili yg hijau cair tu..rasenya cili solok..untuk wat solok lada..penah dgr x? hehehe..
suka baca blog alang yg sempoi nih..

Sue@MamaMaryam said...

larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sy takut lintah...

darling8tabby said...

sedap nampak cili tu..kalo makan nasi buat ulam pun sedap kan..

jantan said...

wihhh post awak nie
wat sayer ingat kampong jer

rindu plak kat mak

mNa said...

lintah???eee..geli arr..tu sapa yang pegang lintah tu?x isap darah ke?

amer@kaolas said...

wah...menarik lol..petani yg berjaya...salam kunjung mengunjungi blog, kak alang :)

Mogen Ali Rico said...

mcm menarik jer lintah tue..buat sambal tumis sedap wooooooo..sampai menjilat dinding

Monkey D Luffy said...

banyak hasilnya ek... nak borong leh

*ayu* said...

nak nasik goreng ngan sambal telor tuh post sinih skets leh x?
huhuhuhu..

Wawa_Nadwa said...

Eeeiiiiii..
geli nye lintah tuh.
bile tgk rs cam melekat kt badan wawa je.
hahahha!

akma....L said...

pakwe sy a.k.a papa sy pn ade ternak ikann keli dgn lintah.. x tau la ape pkembangan die.. hrp die bjaye lah.. =) amin..

~~ciklinn~~ said...

wah meriah sungguh projek pertanian dier mcm2 ada.....

alang..tiap kali linn balik kg kan.... tiap[ kali itulah duk tanya abg apa motiff kosi dia buat camtu...hehheehe