Tuesday, October 28, 2008

Welcome to Perjumpaan Hari Raya di Masyarakat Talu!!!

First plan, mak aku ckp, kita gi umah opah dulu.... pas tu barulah kite gi raye org2 Talu tu...
So, aku pun, siap ala kadar je lah....
Dlm mine aku, ahh.....nnt smpi umah opah, br tukar bj kurung lah...
Aku dapat call dari atam.... troot. troot lagi da...

Atam: Alang, nnt, alang ikut signboard parit tau!!
Aku: Nape..
Atam: Tak pe, ikut parit jer.......................Nnt alang nmpk ade satu bas sekolah, pas tu ade byk kete parking kat deret rumah teres tu....
Aku: Hmmmm, ok lah...

Aku ngan hubby, terpikior2 aku nape nak ikot parit....
Aku pun main agak jer lah... agak nyer, abah nak gi raye umah kawan2 die dulu kot!! tak pe lah kan.

Dalam perjalanan tu, byk pulak jumpe bas sekolah.... huh conpius aku... At last, jumpe gak lah tmpat yg atam ckp tadi....

Aku: Ni tmp org kawin ke? Abah nak gi tmpt org kawin ke? Abah salah umah ke? Byk soalan aku...
Hubby: Tak pe, i kuar gi tgk dulu...

Sekali Ayie call...

Ayie: Alang dah smpi ke?
Aku: Dah lah... tp ni tmpt ape ni...
Ayie: Ni lah tmpt orang Talu tu...
Aku: Ape ni, kate nak gi umah opah dulu, alang tak tukar baju lagi lah...
Ayie: Mane ayie tahu, abha tukar plan lah,.....
Aku: Aduh.... terpaksa akur je lah....
Dah smpai kan.... ni lah signboard dier...


Wah!! Siap khemah u!! I tought, raye kat umah orang.....sekali bukan lah... Dah lah aku pakai selebet jer.... TAK NAK!!!!!!!


Smpai jer, aku terus carik abah...

Aku: Abah ni tak patut betul lah... kate nak gi umah opah dulu kan...

Abah: Sengeh jer....

Tak patut tul lah kan........................

Korang boleh tgk, dorang pakai pakaian adatkan... Ajai ckp, cam nenek kat kg boy!! hahahah...bapak lawak kan....


Lagi die surh amik gambar die...

Abah ngan ???? Aku pun tak kenal siape da... Aku snap jer gmbr ni, bile abah suruh

Aku tertekan tul lah... see, aku pakai t.shirt biasa jer...Tak sesuai kan, tuk majlis ni....

Org lain sumer pki bj kurung........huhuhuhuh

Ahh.............panas wei!!! Darsish dah kepanasan..........


Sib baik Ajoi ade sbg penyelamat!!!
Hah tu daie... keris sakti...!!! Siape berani dekat!! meh... aku tujukan..... hahahaha


Close up sikit......... tak taulak name keris ni.....


Ni lah die Raja Talu...
Tgklah baju dier... ade emas2 lah.... cam Raja kan....

Lepas berucap, ade persembahan tari menari!!


Aku wat muke tak malu jer lah....
Ajai, amik kan gambar mama ngan m.cik ni... Cik, senyum lah sikit... Haaaa....cam tu lagh....


Dah boring kan.... so amik gambar gedik2lah... lg best....



See, ceera dapat peminat u!!!
Penari2 tu bagi namecard dorang kat dier..
Dorang ckp, kalau beminat nak join dorang, contact2 dorang..
Hehehehe, dorang tak tau, sbnr kitaorng lebih terror nari dari korang tau!!! HAHAHA! mesti berlagak lebih sikit!!!!

Ahh, kat luar tu panas giler... lepas kat dlm tadika ni lagi best!!! Sejuk, ade kipas!!! tak lame pas tu abah call, ajak balik... Uik!! br kul 11 lebih... dah nak balik ke? Belum sempat nak lunch ngan dorang.... Huh!! Abah2.. nak pergi tak sabar, nak balik pun tak sabar.......

Ok, anak2 , jom kite balik... kite gi umak opah pulak!!!!

3 comments:

Ceera said...

mesti la kena berlagak.. muahahahaha...

ish, cantik2 lak atam tengok atam.. =P

darling8tabby said...

meriah tul yer majlis dia..

raezar said...

kat sane pon sempat gak gedik2 ek.. lain kali pijam baju tradisional tu. pastu br gedik2.. lain dari yg lain..:p