Tuesday, October 7, 2008

Hari Raya Ke 4

Hari Raya ke 4.

Hari ni, biasa nyer ni khas kan utk hari kanak2 sedunia.

Tapi sblm tu, meh sini aku nak citer.
Aku ni, org nyer dlm ketegori blur gak dlm bab2 jalan raye dan kete dan plat kete.
Aku mmg susah nak ingat!

Sebelum, kita org mula kan operasi nak bwk kanak2 jalan2, adelah satu kete cocacola, parking kat depan umah kitaorg.
Aku pun pandang jer kete tu...
Sape lak ni, kete macam pernah tengok.
Tak kan kete cocacola pun ade kat Melake eee...
Aku pun pandang jer... (aku perasan, muka aku tak senyum pun mase tu)
Aku tgk, sumer org pandang aku.
Aku masih tak perasan gak, sape yg dtg.

At last rais datang...
Rais: K.Ira, tu kan Zahir, adik k.ira
Aku: Lah.... ye ke? ( aku cam terperanjat jer)
Aku: Patutlah cam pernah tgk jer keter ni...
Aku: Ah ah lah Rais.. adik K.ira.

Aku dgn rasa bersalah yg teramat sgt, terus jer g,bukak pintu kete, dan salam2 ngan ode ngan ieda....
Aku: Sori, alang tak perasan lah...
Ode/Ieda: Alang, sombong nyer...
Aku: Alang, tak perasan lah...(aku, kalau tak senyum, mmg bapak giler, muke aku ni menyombong, tp kalau dah senyum, terus je jadi manis...hikhikhik)

Dikesempatan ni, aku nak mintak maaf ngan Ode dan Ieda lah, sbb tak perasan korang mase tu..
Lepas, ni kalau alang nampak kete ko, alang akan cepat2 senyum dan tak buat muka sombong lagi eeeee.....Sori eeeeee.....................

Ok, dlm kul 3 ke 4, kita org pun gerak...
Ingat nak bwk kanak2 g naik bas dua tingkat yg tingkat atas tu, tak de bumbung.
Bas ni akan bwk kita org,pusing2 bandar Melaka..
Bas tu akan start operasi dlm kul 6.
So sblm tu, kita gi Raya dulu ke rumah Abu.Tak kan nak tggu bas smpi 2 jam kan. Lebih baik kiter raye dulu.
Kebetulan kenal lak ngan sepupu kitaorng, so senanglah kan...


Tapi nak jadi kan citer, driver bas tu call. Last minute, bas tak de.
Kate nye, ade org pangkat 2 besar kat Melaka dah booking semua bas.
Huh, hampe tul lah...
Aku kecewa...Kanak2 lebih kecewa...
So, kita kene guga plan B, iaitu naik bot!!!
Tanye kanak2, sumer setuju.
So plan B on.

Kita org smpi kt Jeti dlm kul 6pm...
Mak oiii, ramai nyer org. Dari Brunai,Singapore,KL,Mat Saleh, Jepun pun ade...
Time, nak beli tiket, org tu ckp, naik bot br bayar,sbb ramai org. Pas tu dlm kul 7.50pm cam tu, dorang tukar pulak, kene beli tiket pulak dulu...Huh, pening aku.
Kita org dah tggu dr kul 6.
Kanak2 dah cam nak wat perangai.
Orang dewase pun pun cam boring jer, nak tggu. Lame tu beb, 2 jam!!!! Huh!!!!
Smbl tggu kul 8pm, aku pun amik gmbar kanak2.
Ayin, senyumlah..mama nak amik gmbr ni..
Ayin dah mcm tak de mood. Die asyik tanya,bile boleh naik bot!!
Aku ckp, sabarlah..
Ayin dah tak de mood nak amik gmbr.

Aku bengang jer, bile ayin ckp die penatlah, bosanlah..
Yg paling aku bengang, ialah, bile ayin tak nak gedik, bile amik gmbr!!
Aku merajuk ngan dier... (hehehe, boleh ke cam ni)
Hubby aku pujuk ayin...ayin nangis, sbb mama die merajuk!!

Ahhh!! akhir nye, aku malas nak layan, aku surh ayin amik gmbr aku ngan hubby!!
hehehe, lg best!! Biar gmbr aku yg byk!!!

Ok, Ayin, pas amik gmbr mama kat sini lak!!


Lame tggu, akhirnyer dpt jgk naik bot.
Tu pun, ade smpi nak rebut2, mase naikbot.
Sib baik team kitaorg hebat dlm bab mencelok ni...
Bot yg ke dua, kita org dah dapat naik!! HAHAHAHAHA
See, everybody happy jer kan!!
Riuh rendah bot ni..... kalau uols nak tau cam ner riuhnyer dlm bot ni, next yer, jom join kitaorg beraye!!

Ayin tgk Yaya, yg nak kat mama nyer!!


Mama nyer sedang degik2 ngan aku! heheheh

Ohhh!! sbb tu bot only gerak malam, sbb nak tgk permandangan yg penuh ngan cahaya yg menarik!!
Menarik kan..
Sape2 yg tak pernah gi sini, sile lah datang melancong ke Melaka!!!
Melaka ni kecil, tp byk tmpt2 yg menarik!! (Op!! promote Melaka nmpk)


Ni Funfair!!
Akan dtg nak bwk kanak2 gi kat tmpat ni pulak!!
Ade byk lagi tmpt menarik, tp aku tak snap sumue!!
Lepas, abis pusing, badan penat, lapar...
Sepatut nyer, lepas acara kanak2 ni, kita nak beraya rumah si Ju, tp die tak de umah pulak.
So, kita sumer gi makan kat Restoran Kenangan Semalam.

Masakan kat sini, best!!
Sedap!!
yg sebenor nyer, dah lapo, kalau dah lapo, telur goreng ngan kicap pun sodap!!!


Kalu dah kenyang, cam ni lah gaye nyer!!! HAHAHAHAHAH!!!
tEMAN balik lah dulu...
Badan dah penat!!
Esok dah nak balik KL!!!

4 comments:

Firman Nurmie said...

uii bot tu tak terlebih muatan ker?? cam penuh dan ramai org jerkkkk

BigMouth said...

Tak aa, ade kosong lg 3 tmpt duduk! hikhikhik,
Tp cam ramai giler kan...

Ceera said...

gediknye kaklang amik gambar ngan abanglang, la la la~

ruff said...

chop2.. umah abu ke umah ajak?? cam salah ke kak?? hehehe kita dok mkn apa ehh... haa mkn nugget. lupe ehh.. apa laa cousin pun lupa..