Friday, March 6, 2009

Mari memasak Speggetti!!

Hihihihi... kalakar lak kan... Aku ni bukan nyer pandai sangat masak... tp ade hati nak ajar org masak lak kan...
Tp tak pe lah kan... sbb ade yg bertanye...
Kalau care masak aku ni salah, korang tunjuk kan lah eeee...

Speggetti yg aku masak ni, rase nyer cam kat pizza hurt tu.... kalau korang suke,, leh lah cube eeeeee...



Mule2 kene ade bende ni....
Yg ni lum masak lagi...
Rendam kejap pun boleh, sbb bende ni nnt nak di rebus akan menjadi lembut gak!!
Ni aku nyer stail lah kan...

Petua supaye, spegetti ni tak melekat ialah, mase korang rebus air rebusan tu, letak lah satu sudu minyak...baru lah spegetti ni masak ngan cantik, berkilat dan tidak melekat!!

Di sbb kan aku ni org kg jati.. so, mesti ade rase pedas2 sikit.... so, aku akan potong cili ni kecik2 ... sile refer gmbr atas sekali...
Emmm, bile kita makan, tergigit cili ni sikit, tu lah yg baru best!! PEDAS!!! hehehe

Yg ni mmg wajib!! Bende ni, ade dijual dlm botol gak!! tp aku ni nak berjimat, so beli dlm tin, lebih murah!!!

Kalau korang tak berape nak pasti care2 masak, kat tin ni pun ade care masak nyer... alah...ikut jer, sure jadi... aku pun follow ni gak!!


Cili ni pulak, kalau nak pedas, tmbah lah sikit!! Ikut suke hati korang jer lah...

Oppp!! Lu pe pulak nak amik gmbr daging hancur!!

Care2 memasaknyer!! Opp!! aku masak ala care org kg sikit yer!!!

1) Goreng bwg n bwg putih...
2) Nak pedas, letak cili sos ngan cili giling...
3) campak kan perencah prego
4) campak kan daging hancur
5) garam
6) tabur lah lada hitam...yg hancur lah... bagi pedas lagi!!
7) tmbh air sikit... masak,...
8) Ehhh!! dah masak dah!!
9) Hidang
10) Ape tunggu lagi.... tak kan nak tgk jer kan... MAKAN LAH!!!

Selamat Mencuba!!!!

10 comments:

Rozeela Zain said...

cara kita lebih kurang sama je.. cuma saya suka letak carrot ngan cendawan butang yg dipotong dadu..
nanti leh la BM share resepi nak perap BBQ plak.. teringin nak cuba resepi BBQ BM..hehe..

JAJAGURL'Z .. said...

WAH 10Q ALANG LUV U....

Faizah_Haris said...

salam kenal kak....
saya ni silent reader jek...hihihi...

saya lak kalo masak kuah spegeti guna tomato puri dlm tin jek...pastu kalo nak sedapp tabur sket italian herbs n perah lemon...perghhh bauunyerr menusuk kalbu...hihihi...hubby saya antoo spegeti lor...adoiila

@_da said...

Trima kasih kak BM bg resepi ni nanti sy try... mmg tgh mengidam nih.. tima kasih bebanyak yerrr...:)

nizafauzi said...

kak, sy kalo masak spaghetti, dah last2 tu sy tabur oregano sket.. perghh.. sedap kak.. :)

wan Salleh said...

wah..sesuai benar utk kami geng2 bujang nih...

wanie sk said...

salam kak:)

sy ni silent reader akak gak..hehe

best bc blog akakni:P

sy selalu gak msk spaghetti bolognese ni tp kalau nak lg best,ganti minyk tok sapu kat spagetti tu ngn butter...yummy i tell u:)

okay,selamat maju jaya:)

dBa said...

nk lagi sedap letak la cendawan ker??
kan3>???

hehe..ataupun oregano

Y u Z z 9071 said...

senang je ek...kalo pasta camne plak kak?

Management Consultant said...

Sedapnya masakan tuuu