Monday, March 2, 2009

Bibik nak Berenti keje...

Aku smpi umah dlm kul 3 ptg...
Smpi umah jer...cam biasa, aku carik anak2 aku dulu..
Aku tgk muke bibik tidak cam mcm biasa...
Aku tanye dah makan ke belum... dier cam murung jer..
Aku malas nak layan... terus jer aku masuk bilik...

Mata ku mengantuk lah pulak...
Baring kejap jer aku dah terlelap...
Tak smpi bbrp minit...abah tel aku...

Ira, bibik ko nak berenti keje ke?
Entah... tak tahu...
Die tak ckp ape2 ke?
Tak de... nnt ira tanye dier...

Mesti korang tertanye2 nape, abah aku pulak yg lebih tau kan..
Bibik aku ni ade sedare di cheras... kebutulan lak, sedara nyer mmg kenal rapat ngan abah aku.. tu lah agak nyer, dier ngadu ngan sedara nyer.. dan sedara nyer pulak terus jer call abah ku... tu lah pasal nyer...heheheh

Aku terus ckp ngan hubby aku..
Kesudahan nyer.. dua2 termenung..
Ni mesti kes ajai ngan ayin..
Ajai ngan ayin, mmg tak leh ngam ngan bibik nyer..
Ade jer yg tak kene..
Ajoi okier jer.. tapi yg berdua ni..tak tau lah, dah penat aku nasihat... tp same gak..

Aku ngan hubby pun berbincang....
Kalau bibik tak de, dorang nak duduk ngan sape lak?
Boleh ke, anak2 aku tggl umah tanpe pengawalan org tua...
Aku masih tak confiden ngan anak2 ku tinggal tanpe pengawalan...
Huh.. aku ngan hubby pening...

At last hubby aku panggil sumer anak2 ku masuk bilik...

Ajoi, ajai, ayin.... tutup game, sumer masuk bilik dan kunci pintu! (Dgn sora yg tegas)
Anak2 ku paham, hubby aku tgh serius... terus jer dorang masuk bilik!!
Ape yg terjadi tadi.. cepat cerita... abah nak dengar.. tp, jgn tipu abah!
Ajai : Ayin yg ckp, DIAM kat bibik
Ayin: Ajai yg suruh ..
Ajai: Mane ade!!!! Smbil kaki nyer menendang adik nyer...
Aku: Ajai knp ko tendang adik?
Ajai: Die tuduh ajai..
Aku: Dah!!!!!!! jgn nak membohong... bukan nyer mama tak dengar dlm tel tadi.. Ajai ngan Ayin marah2 bibik...smpi bibik tu terasa sangat. Okie, skrg ni bibik nak berenti keje... Ajai bile balik dari sekolah, boleh ke ajai tinggal rumah sorang2?
Ajai: Diam.......
Aku: Ayin, kalau abg ajoi ade sukan pagi2, ayin tinggal rumah sorang2 yer...
Ayin: Tak Nak!
Aku: Abis tu, korang tak suke ngan bibik kan.... skrg bibik nak berenti... terpaksa lah... mama tak kire, korang pandai2 lah jage diri korang kat rumah... tak de org nak jage korang dah.. korang gosok baju sekolah sendiri... basuh pinggan sendiri... boleh ke tak?
Ajai/Ayin: Diam... Agak lama baru jwp, tak nak....
Aku: Kalau tak nak, pergi mintak maaf ngan bibik skrg...Ajoi, pergi tgk adik2 korang mintak maaf kat bibik.
Ajoi, ajai ngan ayin terus turun bawah... mintak maaf kat bibik....
Tak lame pas tu, ajoi naik atas balik, ngadu ngan aku.... mama, dorang mintak maaf, tp tak ikhlas ma...
Aku: Okie, kalau mcm tu... tak per, tak yah bibik... karang pandai2 lah jage diri korang yer...
Ajai/Ayin: Ok lah mama, kite gi mintak maaf sekali lagi.... kali ni, kite ikhlas lah...
Aku: Pergi skrg... mama dengar kat tp tangga yer...

Dorang gi jumpe ibik nyer.. kali ni mmg ikhlas dorang mintak maaf. Kelakar pun ade gak, mcm drama swasta lak!!
Ajai/Ayin: Bibik... kita mintak maaf... sori... kita tak buat lagi..
Bibik: Iya...sama2lah kita minta maaf. Bibik pun minta maaf juga...
heheheh...mcm nak raye lak kan...
Aku tgk, bibik dah tik tik tik, air mata nyer... anak aku terus jumpe ngan aku...
Ajai/Ayin: Mama,kita dah mintak maaf dgn bibik.
Aku: Okie... mama dah dengar dah..
Ajai/Ayin: Mama, bibik nak berenti keje jugak ke? Ajai ngan ayin dah mintak maaf dah..
Aku: Entah, mama pun tak tau... kalau bibik nak kerje lagi, ok lah... kalau dier tak nak... mama terpaksa lah hantar bibik pulang.... Nnt, lepas ni mama tanyelah lah kat bibik..
Ajai: Tak pe mama, biar ajai tanye...
Terus jer, ajai ke bilik bibik nyer...

Ajai: Bibik, bibik nak keje lagi tak kat rumah ni...
Bibik: Iya..bibik kerja...
Ajai: Bibik tak jadi berenti kan...
Bibik: Enggak!! Bibik kerja...
Ajai/Ayin: Okie bibik...Bagus!!!

Ajai ngan Ayin terus jer lari balik jumpe aku... ckp,

Mama, bibik tak jadi berenti!!!!
Aku..... Huh!! Lega......

Aku tggu dlm 10 minit...biar bibik kurang rase sedih nyer.... lepas tu baru aku slow talk ngan bibik...

Aku: Bik.... merajuk ke? Terasa hati dengan anak2 ya...
Bibik: Tak ape... anak2 sudah mintak maaf... sy juga sudah mintak maaf...
Aku: Anak2 ckp kasar same kamu ya...
Bibik: Sy senang saja kerja same kamu.....
Aku: Bibik, byk2 bersabar ya... anak2 mmg begitu... kita mesti byk bersabar...
Bibik: Iya...
Aku terus tepuk2 blkg bibik (memujuk) dan terus keluar dari bilik nyer...

Aku terus jer ckp ngan hubby ku... everything sattle!!!

Aku ngan hubby ingat nak balik cheras esok ( Ahad)nak hantar bibik balik ceras.. iyalah, bibik nak mengirim duit tuk anak nyer di Indonesia, tp, tak lame pas tu, dpt call dari andan (VP) ckp nak bwk mak tidur umah aku malam sabtu tu...
Terus jer, aku suruh bibik kemas baju, tukar plan...hantar hari Sabtu dan amik bibik balik hari Ahad mlm.

7 comments:

jyss said...

bagusnye bebudak nih. tapi yg tahan tuh terer giler ajoi baca ikhlas ke idak heheh

aishifa said...

ala ala.. bibik merajuk plak.. sensitip gak yer bibik alang nih..

jiejah d'blogger said...

mmpppp kita & helper kene la give & take kan ??

diorgpun ada perasaan gak ..
heheheh bagus lah semua dah settle :))

kojah said...

hahahaha klakar la kak karenah anak2 akak tuh...hihihihi

hapPY zuRa~~ said...

tabik spring dkt u guys, mmg pndai ajar anak2.. ttbe nanges plak bc entry ney.. haha! ntah hape2 daku ney.. =P~

Ena said...

wahhhh terbayang cam cite Mr. Mama plak bibik dan anak2 akak ni ekekeke

Ceera said...

eeeeeeee

ajai ngan ayin nie memang nak kena dengan maktam tau..