Thursday, November 12, 2009

hari yg mencemas kan...

Tarikh : 9-11-09
Hari : Isnin
Mase: 1.30pm

Ketika it, aku di office...
Lunch time...
Lepak2 jer...

Tetibe jer...h/phone aku berbunyi.....
Aku tgk ajai call aku.....

Mama..... ajai takut!!
knp, ko takut... petir ke...

Biasa nyer kalau hari ujan, ajai akan sms/call aku ckp, dier takut kalau bunyi petir tu kuat sangat....
Dan biasa nyer aku akan pujuk dier, duduk baik2 kat umah... tak de ape2 pun..cume petir jer..

Tp, kali ni, ajai ckp bukan....

Sambungan dari citer diatas....
Mama.... ajai takut..
Knp, ko takut petir ke?
Tak... ajai dengar ade org jalan kat atas...
Atas mane...
atas bumbung...pas tu ajai dengar ade org ketuk2!! bunyi dier kuat...ajai takut lah mama..
Ajai kat mane skrg ni? Ajai kat umah ke, kat ner...
Ajai kat umah...
Ajai duduk kat luar rumah....
Ok...ajai dah duduk kat luar rumah...
Ajai tunggu mama....sikit lg mama smpi...

Aku adalah bwk kete dgn laju nyer....
Smpi lampu merah pun aku terjah...
Ooo..tetibe jer berani bwk kete lelaju dlm hujan...
biasa, kalau hujan aku akan slow down but bukan tuk hari tu...
Aku rase cam jauh pulak umah aku hari tu...tak sabar nak smpi umah...

Smpi rumah jer.... ajai terus bukak gate.... lega aku..
Anak aku selamat...
Aku mmg selega2nyer mase tu...
Terus aku naik ke atas, tgk, mane org tu...
tgk, tak de sesiapa pun...
Mungkin dier tak sempat nak masuk, sbb dengar suara org...

tak lame pas tu, hubby aku pun smpi...
lg lah aku lega....
tak puas hati, hubby aku check sane sini....dah puas hati, baru chow balik office..

Ajai adalah ikut aku ke office...
Harus aku suruh dier ikut aku ke office...
Dah tentu2 dier tak berani nak dok umah mase tu kan...
dan tentu2 aku tak berani nak tinggaal kan dier kat umah...

Sampai office.....
aku suruh dier main game...dier tak moh...
so, aku suruh lah dier arrange document aku yg lah lame tak berfail...

see.... tekun tu beb!!di sbb kan meja tak cukup tmpat nak susun, lantai pun lantai lah....

susun yer jai!!! mase susun ni, ajai siap sound aku, kalau salah jgn salah kan ajai yer...
hehehehe... aku pun harus jwp...ehhh, kalau salah, mesti lah mama salah kan ajai!

Alah...mama ni....hehehehe

Hahahaha...best!! ade assistant baru tu beb!!!

Sian ajai...mesti dier gelabah giler mase tu...
Siap dier citer ngan aku...
Mase tu dier mmg takut...
Dan2 tu dier ingat, org merompak, pas tu bunuh org...
Kalau dier bunuh ajai, cam mane....
Ajai mmg takut ma...mase tu...
Sib baik ajoi letak h/phone dier kat bawah....
Kalau tak, ajai takut nak naik atas....
Aku pesan ngan ajai... lain kali kalau terjadi cam tu... ajai keluar rumah, tutup balik pintu... pas tu, ajai pergi kat pakcik jaga tu... mintak tolong kat dier tau...
pas tu, ajai call mama... mama dtg...
Ok mama.
Anyway...tak de ape2 yg berlaku..
Alhamdulillah...............

7 comments:

MNFNF said...

BM ngan husb satu office kan..tapi bawak kete lain lain

BigMouth said...

ye....
sbb, hubby wat sales...
Selaku kuar...hehehe

Qumairah said...

Owh ye ke..seramnye..my neighbour house hari tuh ade org berparang nak panjat belakang rumah. Tapi maser tuh malam hari..seb baik pak jaga nampak..pi hambat depa larik. Yang jiran rumah adik kat kuantan samer mcm kes BM kut..dia naik kut bumbung..cemane dia buat me tak tahulah, maser coti raye, abis rumah.. but syukurlah semua selamatkan.

BigMouth said...

hmmm..mmg takut kan mairah!!

go beyond the horizon said...

since both of u all keja, why not pasang ccvt cover depan luar dari tingkat atas dan blakang rumah, dari posisi tembok pagarmenghadap ke rumah
dan pintu masuk.

then both of u can access that cctv from internet.

kurang kurangny lega.

adik sepupu saya 15 years ago dia tgh tidur umur baru 7 tahun, abang pegi sekolah sessi pagi, kakak sessi petang. jadi dia tgh tidur lengah abg ny tunggu bas skolah.
budak dadah panjat balcony, kitai bilik termasuk bilik dia ada. tapi dia buat buat tidur lena, alhamdullillah mereka tak ganggu. cuma curi duit syiling tabung etc.

go beyond the horizon said...

kalau pegi kat mana skali pun kalau ada access internet boleh monitor luar rumah..etc budak etc..
contohnya:
http://www.securicorp.com/remote-cctv-demo.html



http://www.rfconcepts.co.uk/wireless.htm

http://www.rfconcepts.co.uk/ip_cameras.htm


menda ni suma murah dibeli di msia ...

DNCW said...

Wah...ira....office boy baru ni...tapi kesian dia, tak ade gaji part time....hahahaha