Wednesday, June 10, 2009

Jom cari Durian!!!

Shada ckp hari ni, turn dier gi kutip buah durian kat kebun tok berg!!
Kebetulan, kita org ade kat kampung..
So boleh lah join sekali...
So, petang tu, kita bergegaslah gi ke dusun durian...
Pengalaman pertama..
Tak pernah kutip durian....
Tak sabar rase nyer...

Sampai sudah..
Anak2 aku tak sabar2... terus jer menonong ke dlm dusun..
Nmpak tak, fatin dah jumpe satu..

Ayin.... jaga2... nnt durian jatuh atas kepala ayin pulak!!!

Lum ape2 lagi..ayin dah garu2 kaki nyer... hiksss!!!

Jom........
Fatin dengan buah pertama nyer!!
Cepat tul minah ni dah jumpe satu!!!

Sile jgn amik yg tu eeee... tu sumer tak elok!! dah busuk!!

Aku, keje nyer amik gmbar jer... dari tadi carik tak jumpe2 pun..
Susah jgk nak carik durian kan...

Ayin nmpk durian kat celah2 tu...
Ajai cuba tuk amik..tp tak berjaya...
Lepas tu ajoi lak try amik..
Akhir nyer berjaya gak..
Bukan nye aper.. korang nmpk tak..pokok2 kecik tu.. ade duri tau.. sbb tu lah susah nak amik!!!
Nilah durian nyer.....
Ajai happy jer...
Aku sepanjang pencarian...sebiji pun aku tak jumpe...smpi kesudah!!!!
Syg..sabarlah........... gune gigi tak boleh!!! kene gune parang!!! hahahah


Ni yg kelakar...
Ajai nmpk batang ni terus dier cakap...

Ajai:Mama....panjang jer tebu ni mama....
hahahaha
Aku:terus jer aku ckp... ajai ni bukan nyer tebu tp buluh lah....
Ajai:eeeeee!! Salah ler!!
Sempat lagi posing !!! Harus!!
Durian yg sudah di kumpul!!!
See, isi nyer..sungguh mantap kan!!!
Emmmm..sedap nyer..
Rasenyer sangat lemak berkrim di sukai ramai!!!!
Tak sempat tggu sampi umah...kat dusun pun, kitaorg dah menggulupur nak makan dah!!!

Dah lame tak nampak rumah cam ni kan...
Rase syahdu jer duk kat sini kan....
See the bilik air.... dah lame tak nmpk bilik air cam ni kan..
Air nyer sangat sejuk!!!

This is nenek su...
Wlw pun dah tua..tp masih kuat..
Nek su nilah yg meneman kan kita semasa sessi mencari durian..
Sib baik ade nek su,... kalau tak durian muda pun kita kaut gak!!! hahahaha

Buah nona pun ade gak!!!
Dah selesai sudah!!!
Jom balik!!!
penat of course!! Tp, pengalaman tu..yg BEST!!!!
Dusun tu berhampiran jer ngan stadium Hang Jebat (Melaka)

5 comments:

Ceera said...

atam nak makan durian jugak...

yayan said...

wah... best nye.. kalau akak nak tau, saya kawin ngan hubby pasal die asal kampung, tapi lupa nak tanya, die ade dusun durian tak? Hahaha... sekali die bukan 'HANTU' durian la... adoi...

Softtouch [Hanim] said...

sedap nyer makan buah durian yg baru luruh...Kak BM potong rambut yer..nmpak mcm pendek sket

zulshaari said...

emmmmmmmmm sedapnya durian. mana mintak sikit...

ArPeGGiOS said...

rambut ayin dah luruskan ker ?
nampak cantik