Wednesday, July 21, 2010

Resepi Sambal ikan bilis

Smlm aku FB ngan Ieda.. katenyer dier silent reader aku...
hehehe.. terasa glamour lah pulak kan...

ok ida... this is for you dan pada sape2 yg berkenan nak masak sambal ikan bilis!!

ekceli.. resepi ni aku dpt dari adik ipar aku...
adik kpd hubby aku lah..
org melaka kan suke makan yg pedas2!!

Masak nyer tersangat lah senang tp mase nyer agak lame yer...

1) goreng ikan bilis smpi garing tp jgn lah hangus yer...
2) tumis bwg ngan bwang putih
3) masuk kan cili mesin
4) tambah air dlm 1 cwn
5) masak cili sampi naik minyak
6) kalau sambal cili tu masih nampak mcm berair, belum masak lagi tau..
7) tambah lah garam secukup rase..
8) bile dah mcm nak msk, tabur kan lagi bawang...kpd yg tak suke bwg byk.. tak payah pun tak pe..
9) bile dah masak, tutup api..
10) agak2 cam smbal tu dah suam2, baru letak kan ikan bilik goreng tadi..
11) gaul sebati...
12) pas tu..ape lagi..ngap lah!!

Selamat mencube!!!

12 comments:

Anonymous said...

wow kene cuba resepi ni, my fav too ni..tp slalu sy buat tumis bwg besar, n then msuk cili blender pastu msuk asam keping, tumis smpai naik minyak n then letak garam+gula pastu ttup api, msukkan ikan bilis yg da grg td n gaul ngn sambal yg da msk tu. buat ni sgt senang n then sedap!! ;p

Unknown said...

tgk gambar jek da kecur airliur...waaa~~

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

fuh.....cicah lempeng panas2 sedap nie...
kalau zana suka tambah gula & asam keping sikit......h eh ehe..

emy/mamasuri said...

eh..lebih kurang je resipi sy ni..
tapi saya tak tungg

yaNa said...

saya br nak blajar masak..hi3..
tq yer atas 'ajaran' nie..

yaNa said...

saya br nak blajar masak..hi3..
tq yer atas 'ajaran' nie..

Unknown said...

owh..br taw..
ehehe
*xreti masak sbnrnyer..=P

Hanisah Ishak M.D said...

ini resepi yang paling senang pernah sy jumpa. xpakai belacan.
terima kasih, xsabar nak mencuba. hehe.

miss aini said...

sy mtk resepi ye..

Unknown said...

Nak cubalah Nanti Sambal Ikan Bilis Ni..

成人網站 said...

a片寫真
線上看a片直播a片下載
色a片
線上免費看a片
a片寫真
色a片下載
免費a片下載無碼
a片情報站
成人a片
情色a片

av女優 said...

a漫卡通
h漫卡通
做愛影片
h漫卡通
裸聊視訊聊天
情色視訊聊天網
免費a片卡通影片
性感白領少婦
h漫卡通a漫卡通