Wednesday, July 21, 2010

Resepi Sambal ikan bilis

Smlm aku FB ngan Ieda.. katenyer dier silent reader aku...
hehehe.. terasa glamour lah pulak kan...

ok ida... this is for you dan pada sape2 yg berkenan nak masak sambal ikan bilis!!

ekceli.. resepi ni aku dpt dari adik ipar aku...
adik kpd hubby aku lah..
org melaka kan suke makan yg pedas2!!

Masak nyer tersangat lah senang tp mase nyer agak lame yer...

1) goreng ikan bilis smpi garing tp jgn lah hangus yer...
2) tumis bwg ngan bwang putih
3) masuk kan cili mesin
4) tambah air dlm 1 cwn
5) masak cili sampi naik minyak
6) kalau sambal cili tu masih nampak mcm berair, belum masak lagi tau..
7) tambah lah garam secukup rase..
8) bile dah mcm nak msk, tabur kan lagi bawang...kpd yg tak suke bwg byk.. tak payah pun tak pe..
9) bile dah masak, tutup api..
10) agak2 cam smbal tu dah suam2, baru letak kan ikan bilik goreng tadi..
11) gaul sebati...
12) pas tu..ape lagi..ngap lah!!

Selamat mencube!!!

10 comments:

deqda said...

wow kene cuba resepi ni, my fav too ni..tp slalu sy buat tumis bwg besar, n then msuk cili blender pastu msuk asam keping, tumis smpai naik minyak n then letak garam+gula pastu ttup api, msukkan ikan bilis yg da grg td n gaul ngn sambal yg da msk tu. buat ni sgt senang n then sedap!! ;p

akmal said...

tgk gambar jek da kecur airliur...waaa~~

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

fuh.....cicah lempeng panas2 sedap nie...
kalau zana suka tambah gula & asam keping sikit......h eh ehe..

emy/mamasuri said...

eh..lebih kurang je resipi sy ni..
tapi saya tak tungg

yaNa said...

saya br nak blajar masak..hi3..
tq yer atas 'ajaran' nie..

yaNa said...

saya br nak blajar masak..hi3..
tq yer atas 'ajaran' nie..

little black dress said...

owh..br taw..
ehehe
*xreti masak sbnrnyer..=P

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

ini resepi yang paling senang pernah sy jumpa. xpakai belacan.
terima kasih, xsabar nak mencuba. hehe.

miss aini said...

sy mtk resepi ye..

Noraszwani Binti Mohd Hasan said...

Nak cubalah Nanti Sambal Ikan Bilis Ni..