Friday, August 14, 2009

Hari Klinik sedunia!!!

Hari Jumaat lepas, aku dah smpi office dah...
Aku tgh sarap kat kantin office... sekali phone aku berbunyi...
Aku tgh hubby aku yg call..
Tp aku tak leh dengar suara dier...
Aku call dier byk kali, tp tak dengar jugk suara dier...
Knp hubby aku call aku pagi2 ni..
Mesti ade hal ni...
Hati aku dah cemas...
Aku cepat2 jln ke office, nak pakai phone office call hubby aku... sekali, phone office pun tak de line!!
Haduh!!
Aku pinjam pulak h/p salesman tuk call hubby aku, tp tak dengar jgk sora hubby ku..
Aku sms hubby aku, tanye, kenp??
Sekali hubby aku gune h/p ajoi to call me... nasib baik dapat dengar..

Hubby aku ckp..
Mama,, tangan i tak leh angkat lah...
Boleh tolong bwk i pergi klinik tak...
Aku terus jer ckp ngan boss dan balik...

Smpi rumah jer... mmg dier tak leh angkat tangan kanan dier..
Tak tau kenepe..
Aku tanye.. nak ke klinik mane..
Hubby aku ckp, kita gi klinik salam...
Klinik ni, dier ade perkhidmatan urut gak..mane lah tau, tangan hubby aku terseliuh ke...

Smapi jer... mestilah terus daftar kan...

Di sbb kan skrg ni penyakit H1N1 semakin menular, so..sumer kene pakai penutp mulut!!

See, mu hubby, sakit2 pun..masih leh rilex lagi..snap2 gmbar!! hehehe..

Sekali jumpe doktor jer... doktor suruh scan..sbb tangan hubby aku mmg tak leh nak angkat!!
Lepas scan... doktor kata, kat bahu hubby aku dah koyak dan kene wat operation..
Wah..serius jer unyi nyer..
Tanye cost nyer..dorang ckp dlm 20K..
Mak Oii!!!

Tp, kita org ckp, klinik salan is not our panel klinik...so, kita hanye mintak ubat tahan sakit dan mintak gi klinik panel..

So, aku call office nak mintak surat gi klinik ...
Gi klinik Glenmarie... tutup!!
Gi klinik Famili pin tutup!!
Haduh.... cobaan tul alh..
Aku call akak, tanyae... klinik mane lagi boleh pergi... dan akak ckp, gi klinik Lourdes...
Sib baik tak tutup..
Bile jumpa ngan doktor tu..dier ckp, tak payah wat operation dulu... just amik injection, tgk dulu cam ner... kalau tak ok, baru lah refer to hospital...

Kita org pun balik lah rumah...
Sblm balik rumah, kitaorg gi ke farmasi beli penutup mulut tuk we alls sekeluarga lah...
Smpi rumah dlm kul 3.30 ptg...
Penat!!!

Tggu anak2 balik rumah...
Ajoi smpi jer, dier citer, dier tadi kat sekolah muntah2...

Aku ape lagi...
Jom gi klinik!!
Skrg ni kan bahaya....
Sape2 sakit, cepat2 lah gi klinik...


Sumer pakai penutp mulut...

Tgk tu... sumer dah jadi cam doktor ke cam ape eee!! hehehe
Tp yg penting nyer kita mesti jaga kesihatan wat mase ni...

Sib baik doktor ckp, ajoi gastrik....

Mase kat office, kat kantin member aku complain yg hospital, baru skrg jer nak suppy penutup mulut...
Aku ddn cepat jer bangkang dier...
Bukan nyer ape...
Aku cukup tak berkenan org yg kuat complain..
Bg aku, kalau hospital tak supply, ape lah salah nyer ko beli sendiri..
Tak kan org lain pulak nak jaga kesihatan korang..
Kalau korang rase tak selamat, so beli sendiri..
Tak berape sen sangat penutup mulut tu...
Tak kan tu pun nak tggu org supply baru nak pakai...

Kalau sumer org berkerjasama... mesti penyakit ni, akan cepat lenyap...
Yg penting, sumer pihak mesti berkerjama..

Jadi, tepuk dada, tanye selera..
Jgn asyik nak complain jer..
Sepatut nyer kene wat cam ni lah...
Org tu kene wat cam tu lah...

Asyik tunding jari kat org..
Tanye diri sendiri...ape yg kita wat untuk negara!!!!

Wah... aku over di situ... tp sy serius beb!!!

5 comments:

ainee si ketua pari2 said...

sokong sangat!!
aini pon tgh pakai mask ni haa kat tmpt kerja..

viruspadu said...

bagus kaklang

ai like statement tu hahahaha

ina said...

alah orang kite kan suka sangat yg subsidi ni. sebab tu bangsa kite susah nak maju. semuanye nak bantuan.

[z@ck] said...

betul..
kena jaga kesihatan sekarang
prevention is better than cure..
=)

viruspadu said...

alang, kedai abah ada jual ok mask sekarang

maju betul kedai abah kita hahaha