Thursday, August 18, 2011

Kemaafan di Pinta untuk semua Cikgu2 terutamanyer cikgu2 Sek 19

Hmmm.. tak habis kisah jam ni kan...
Pagi tadi aku ade dpt miss call.. dari 017...
Mase tu, aku tgh mandi.. jd tak dpt nak jwp call.
Nak call balik.. tak mungkin, sbb tak tau sape yg call..
Mungkin org salah no ke ape ke??


Dlm call 8.30pg, aku dpt call dari no yg same...
Aku pun jwp call tu..

Rupe2nyer cikgu Adriana...

Hmmm rupenyer, cikgu bace blog aku...
Wah.. bangga di situ...
Tetiba kan... Time kasih cikgu sbb bace blog aku!!

Ok, Serius!!!


Cerita adalah lebih kurang.. tak sebijik2 mcm mase berbualan..
Tp maksud nyer adalah same..
Nak tulis sebijik2 mcm dlm tel td.. tak dpt lah pulak!! Mungkin ade tertinggal di sane sini.
Maafkan saye yer cikgu!!

C: Assalamualaikum... Ini mama Adriana ke?
A: Mualaikumsalam. Ye, mama Adriana bercakap..
C: Boleh saya tau no tel Maksu Adriana..
A: Kenape Cikgu...
C: Sy nak tanye dier tentang tulisan blog dier tu... Kami di sini tidak seperti yg dicerita kan di blog.
A: Tp, anak sy ckp, cikgu yg mintak discount.
C: Tidak.. kami sbg cikgu, sebaik mungkin, ingin menolong anak puan dlm kes jam tu.. Tp knp kami pulak di tuduh, membuli anak puan.
A: Sbb, anak sy yg bercerita dgn sy begitu... Jd, bile anak sy ckp kalau tak bg discount, cikgu rampas.. jd, sy terus percaya.
C: Tidak.. kalau puan tidak percaya, kami ade ramai yg dengar, yg adriana sendiri yg bg harga tu kpd sy.. Dan terus membayar harge tersebut kpd Adriana.
A: Ye ke... maknenyer, anak sy buat cerita yg tak benar..
C: Kalau di ikutkan, sy boleh membuat lapuran Polis sbb di Fitnah, tp kami tidak mahu membesar2 kes ini.
A: Ye.. betul... (aku setuju dgn cikgu, sbb cikgu di fintah)

Panjang lagi perbualan aku dgn cikgu..
Bercakap dgn cikgu, terasa diri ini kecil..
Aku jarang bercakap dgn cikgu...
Dulu mase kat sekolah.. aku sgt takut dgn cikgu..
Nak ckp, nak pergi toilet pun aku takut.
Tp, skrg, di sbb kan anak.. terpakse jua aku hadapi..

Di sini, sy MEMINTA MAAF kepada semua cikgu2 terutamanyer cikgu2 Sek Rendah Sek 19 kerana, anak sy Adriana mereke2 cerita.

Pengajaran di sini ialah..
Kita sbg ibubapa, tidak boleh dengar cerita di seblah pihak shj.
Kite kene dengar dua2 pihak.

Sy juga MEMINTA MAAF kepada pembaca2.. kerana kerana tulisan sy, anda telah mengeluarkan tulisan2 yg agak kesat kpd cikgu2!!
Bukan salah anda pembaca, tp salah sy yg tidak menyelidik dahulu sblm membuat sesuatu cerita.

Sy juga MEMINTA MAAF bg pihak anak sy Adriana dan akan memastikan perkara same tidak akan berulang.

Sy juge berTERIMA KASIH kepada cikgu2 yg membaca blog sy.. kerana, jika anda tidak membaca blog sy, sy tidak tahu yg anak saya pandai mereke2 cerita.
Di sbb kan kejadian ini... ini adalah satu pengajaran terhadap sy dan juga Adriana.

*Adriana smpi rumah td, terus call sy, tanye, cikgu ade call mama tak. Sy ckp, knp? ape ayin buat? Terus dier mengaku, yg dier mereka2 cerita.
Sy tanye, knp ayin buat mcm tu...
Knp ayin tipu?
Ape lagi yg ayin tipu mama..
Dan ayin terus ckp..
Ayin reke citer ckp cikgu ugut..
Ayin reke citer ckp cikgu mintak discount!!

Kenape???

Ayin takut mama!! Jwpn ni yg Ayin bg.. Aku tak paham@!!!... Knp dgn jwpn ni?? Aku mmg tak paham... Knp dier takut aku.. Sdgkan, aku tak pernah rotan dier... Aku anggap anak2 mcm kawan.. tp knp jwpn nyer.. sbb dier takut kat aku?? Masih tak paham smpi skrg.

Hari ni Ayin call aku byk kali...
Suruh aku update blog. Suruh aku minta maaf.
Aku ckp, knp mama? Kan ayin puncanyer??
Dier menangis2 suruh aku update blog..
Knp dier beria menangis suruh aku update blog?? Ni yg aku tak paham jugak!!
Aku ckp... lepas keje mama terus update!!
Ayin janji jgn mereka2 cerita, jgn berbohong.. Jgn suker buat cerita yg boleh menyusahkan banyak pihak!!

Ayin janji mama.

Korang, kalau anak korang buat korang cam ni.. ape perasaan korang?
Hmmm.

Sekali lagi cikgu... MAAFKAN SAYA KERANA TULISAN SY TANPE BERTANYER KEDUA BELAH PIHAK..
SY BERHARAP, PERKARA INI TIDAK AKAN BERPANJANGAN.. DAN KITA SEMUA BERLAJAR DARI KESILAPAN.

MINTA MAAF SY JUGA KPD PEMBACA2!!

KEPADA CIKGU SEKSYEN 19, HARAP DAPAT MEMAAFKAN SAYA DAN JUGA ANAK SAYA ADRIANA.

12 comments:

sepet a.k.a zack_u said...

olololooooo..sian cikgu-cikgunyaaa kena tuduh sebegitu rupa...eh tapi kenapa nak no telefon kita pulak??? adalah pelik di situ... maaf ye warga guru sekolah ayin, love u...hehe! kalau macam tulah cerita dia..nanti saya belasah ayin...maaf sangat2, di hari yang mulia ini marilah kita bermaaf-maafan =P

fuadnis said...

sy juga adalah salah seorang guru (tp bukan guru disek sek. 19)dan pembaca blog ni....agak terkilan bila mula2 mbaca entry tsebut sbb tempiasnye seolah2 terkena bila seorang guru bsikap demikian.alhamdulillah..semua salah faham telah jelas disini..tindakan yg bijak oleh guru tersebut sbb dapat membersihkan semula nama seorang "guru" yg telah tercalar..dan tahniah juga utk BIGMOUNTH sbb sudi mengakui kesalahan anak sdiri disini..bukan mudah utk semua org melakukan perkara yg sama..:-)

onnie said...

TAHNIAH buat alangbigmouth kerana mengambil tindakan yang bijak!
buat Ayin: JGN BUAT LG yeee....kesian kat mama.... : )

BigMouth said...

ana.. cikgu nak no phone ko sbb cikgu ingat ko yg tulis blog. Alang dah ckp ngan cikgu tu, bukan ko yg tulis tp alang...

BigMouth said...

Hi Fuadnis... sy minta maaf sbb tulisan saya tempoh hari!!

BigMouth said...

Hi Onnie, Thanks dan minta maaf sekali lg!! Ayin adalah sgt takut!! Dan dier ckp, tak kan reke citer lagi!! Maaf kan Ayin yer cikgu!!

Janggut Merah said...

Harap perkara macam ni tak berpanjangan... dan harapan agar ianya ikhlas... jadikan ianya sbg pengajaran

Anti Fitnah said...

Byk lagi keje nak dibuatnya dari baca blog2 macamni, baca sebab nak mempertahankan kebenaran shj, harapan agar keinsafan dibulan ramadhan ni

Nisa said...

Ira.....aku harap cerita dr kedua2 pihak adalah benar dan bukan rekaan juga...

Aku pun mcm ko, kalo cikgu call terasa sgt fobia huhuhuhu....

grow2g3th3r said...

kita semua sama2 belajar dari kesilapan kan...

mungkin ayin tak pandai nak .. mendescribe situasi kejadian, lalu berlakulah 'penambahrasa' kepada jalan cerita itu.. apa2pun ayin, next time jangan buat mcm tu tau.. kesian kat cikgu, kesian kat mama ayin... dan juga kesian kat pembaca blog mama ayin....

Kak lang... rasanyer lepas nie kena kurangkan bagi ayin tngok citer sinetron/drama ler.... mungkin terpengaruh ngan cerita2 di tv yg meleret2 tu....

apa2pun... buang yang keruh, ambil yg jernih dan kita bermaafan.

Kak Aya said...

lega, semua dah selesai ...pengajaran untuk kita semua.

Siti Sa'adah said...

respect dgn akak..! semua org buat salah, tp bukan semua org kuat utk meminta maaf.....neway, almost 2 yrs baca blog akak..keep writing ye...