Saturday, January 31, 2009

Kelakar, tak tgk,RUGI!!!

Heheheh, mmg kelakar video ni... kalau korang tak tgk mmg rugi!!
Video ni kesinambungan kisah nak beli basikal daa....

Lepas balik dari giant, ayin try man basikal ajai.
Die tak pernah naik basikal ajai sbb cam besar jer... tp, bile dier try, die cam dah best pulak ngan basikal ajai smpi, die sanggup nak amik basikal ajai.
Die sanggup lepas kan peluang dier nak dpt basikal baru, sbb terlalu nak kan basikal si ajai tu..

Ajai lak, cam hakim, siap suruh ayin wat surat perjanjian...
Ayin dah tulis surat perjanjian, tp ajai tak puas hati... die suruh ayin tulis cam tu lah, cam ni lah.... dan membuatkan ayin bengang!!

Tp, aku ada sorang lagi anak yg boleh menyetal kan masalah ayin dan ajai!!
Cube teka siapa die...

Dia lah AJoi!!!!

kalau korang tak caye..... tgk lah video ni....mmg kelakar!!!

Kelakar kan....

Aku paksa korang ketawa..
Jgn ckp tak kelakar tau!!!

heheheh.... aku lak yg over kan...
mesti lah, aku mama nyer!!!

video

Friday, January 30, 2009

Senang-Lenang!!

Smlm, aku smpi jer umah, aku tgk, bibik tgh smbg keje mengcangkul aku....
Dah tak de rumput dah kat bagn tu...
Tggl tanah jer..
hehehehe... lege aku.. tak yah kau penat2 nak cangkul.

Skrg ni, aku terpaksa pakai bibik.
Dulu, anak2 aku duduk ngan mak aku.. tp skrg ni, aku pertama2 kali nyer duk jauh ngan mak aku... tu lah aku terpaksa pakai bibik!
Sbnr nyer, aku tak brp suke pakai bibik. Aku lebih suke wat sendiri keje2 umah..
Tp, yg best nyer, aku tak yah nak gosok baju lagi, nak lap lantai lah...
Wat mase ni, bibik ni, tersangat lah tak leh duduk diam
Ade jer kerjaan yg nak dibuat nyer..
Korang tgk lah sendiri... sbb dier tak de nak wat ape lagi kat umah, kat luar pun dier cangkul.
Ye lah, kat umah, ape jer dier nak wat, perabut kan nyer ade lagi...

Bibik kat luar wat keje, ajoi ngan ajoi, lepak kat umah, tgk tv.
Ajai ade complain ngan aku..

Ajai: Mama, ade bibik ni, best mmg lah best. Tp ade tak best nyer jgk...
Aku: Nape? Ape yg tak best?
Ajai: Ye la... Ajai nak masak maggie sendiri pun, bibik tak bagi. Dier jer nak masak kan. Ajai kan tau masak sendiri, kan maa...
Aku: hehehe... dier takut ajai tak pandai kot. Tak pe lah, biar lah dier masak kan tuk ajai!!

Ayin lak main game kat atas..

Aku suruh wat homewark, dier ckp dier demam lah pening lah, tp main game, elok sihat jer dier.... huh!!!
Ni mesti iku perangai mak tam dier, ke mak su dier ke, mak andak dier!!! ahahhahah, aku rase ikut perangai pak teh dier lah!!!!!
Larikkkkkkksss!!!!

Ahhhhh!!!! Anak ku terAmat Sedih nyer!!!

Kan aku ckp kat n3 yg lepas, adik aku zara nak bwk anak2 aku gi karok hari khamis ni kan...
Tp, pagi2 kamis, aku gi kerje, aku dpt sms dari zara....


orang leh bace ke?
Tak pe, aku leh tulis kan ape yg unticik dorang tulis!!

"Ayin, ajai, ajoi,unticik tak dpt pg umah korang.Takde kete. Keta abacik tak leh start mlm tadi.So abacik gune keta unticik pg keja.Lagi pun hari ni nabil n hadif sek agama ptg. Semalam drg tak pg sbb terlupa. So,minta maaf banyak2. Lain kali ye."

Aku terus jer forward msg ni kat Ajai, sbb aku pun tak sanggup nak ckp ngan dorang, sbb mlm tadi, beria2 dorang!! Happy sangat nak gi karok, siap suruh aku topup kan dorang sbb esok nak call unticik nyer...
Mlm tu, topik dorang, asyik citer pasal nak gi karok ngan unticik nyer.....


Lihatlah muke sedih anak2 aku!!!
Muke ajoi lepas buang air besar!!
Hahahahah.... larikkkkksss!!!

Muke ajoi yg teramat sedih!!
Siap suruh aku tulis, gambar ni, mama yg paksa ajai berlakon kan...

Muke sedih ayin yg tak mandi2 dari pagi tadi!!!

Tak pe lah kan... lain kali, kite suruh mak tam yg bwk!!
Lagi pun, hari tu, mak tam ckp, dier pun nak ikut gak!!

Basikal Tua!!!

Smlm, lepas balik keje jer, ayin merengek2 nak basikal.

Ayin: Mama, ayin nak basikal..
Aku: Emmmm... tak jwp... nak carik alasan... aku ingat nak pospon jer beli basikal sbb duit aku pun kering, hubby aku pin dah slim dah..
Ayin: Mama, ayin nak jgk basikal, abg ade basikal, lg pun skrg ni lah ayin nak main basikal. Skrg ni kan cuti sekolah. Nnt ayin dah sekolah, cam ner nak main basikal...
Aku: Nnt mama ckp ngan abah...

Aku: Syg, ayin nak basikal.
Hubby: Next month tak leh ke?
Aku: Die ckp, abg ade, tp die tak de..
Hubby: Ok lah, nnt mlm karang kiter gi Giant Shah Alam.

Terus jer muke ayin jadi manis. Tadi, die boleh siap nangis, sbb nak basikal.
Basikal dier kan nyer tak de, tapi dah karat dah... tayar dier pun dah bocor. Dulu, mase kat umah lame, tak main2 basikal tu, terbiar jer berjemur/hujan...tu lah yg smpi tak leh pakai lagi.


Smpi jer kat Giant, ayin ckp, dier nak yg ni. Warne merah lagi...
Tp, basikal ni tak complete sbb kat handle die tak de rubber sblh!

At last, hubby aku pilih yg biru ni. Sbb yg biru ni, nmpk cam complete yer...
Tapi, tayar dier lak pancit...
Kebetulan, ajai ngan ajoi nak beli pam, so kita test pakai pam dorang dulu sblm bayar.


Pam punyer pam, tak boleh gak!!!
Awek ni ckp, tiup nyer senget. Sbb tu lah angin nyer tak leh nak masuk.
Dier ckp, tggu minggu depan lah, stok baru smpi..
Skrg ni, dier nak jual pun tak berani, sbb sumer stok lame.

At the end... tak beli lah jugak!!
Ayin, tak de rezeki ko!!
Next week, kite beli eeeee...

Sib baik lah ayin ni boleh di ajak berbincang.
Ayin ckp, OK lah mama!!


See, ayin nyer mood dah ok dah..
Dpt gelung, terus okie....

Ajoi ngan ajoi lak, main game bola ni...
Tak tau lah pulak, name kormersal game ni...
Dpt main game, aku ajak balik, kemain lah susah nyer!!

See, dorang wat tak tau jer, aku ajak balik!!
tak kan lah aku nak jerit cam kat umah kan!!!
Aku mesti lah menjaga tata sisula aku kan...
Aku ctrl jer....

Akhir nyer, bola ni jgk yg di beli...
Bola ni nnt, boleh lah aku anak beranak main same2 kat umah!!

Ayin, next week baru beli basikal ayin eeeee...
Harap bersabar!!!

Thursday, January 29, 2009

Berkelah!!

Walaupun aku sibuk dan penat pindah dan kemas umah, tp aku mesti cuti waktu tuk anak2 aku!
Zara family ajak gi sg.congkak!!

Kalau ikut kan aku, aku malas nak gi...
Ye laaa... penat aku pun tak habis lagi...
Aku belum sempat nak rehat pun...

Tapi anak2 aku dah ber ia2 nak pergi...
So, hari raya cine, aku pun bwk anak2 gi sg. congkak.
Huby aku tak ikut sbb nak sattle kan hal umah..
So, aku lah yg bwk anak2 gi...

See, happy giler dorang main air..
Wlw pun hanye keluarga aku dan zara jer yg pergi, ttp happening gak!
Kalau dorang sumer join, lebih TIP TOP lah best nyer..
Dah temtu, sg congkak ni, anak2 Pak NOh dah Mak Hasmah yg punye!!!!


Tis is my sis, Zara....
Die ni mmg byk rancangan nyer mase cuti..
Hari khamis ni, dier nak ajak anak2 aku gi karok pulak!!!!
Hei!! Ye laaaaa, dier cuti, aku keje lah...
Cam ner nak join karok.....
tu lah yg aku frust tu....

Ajoi tgh makan snek!!
Ye lah, kalau berendam, mmg cepat lapar kan....

Aku ngan Ayin, tgh main renjis2 air... sape yg lebih hebat????
Mestilah MAMA!!!!!!

Dlm kul 6 lebih cam tu, kita org pun balik!!
Tp, jln jem giler.. korang bayang kan lah, dr start kuar fr sg congkak, smpilah ke jln kuar, jem...
Dlm 2 jam jugak lah....
Oooooo.... kalau aku tau jem cam ni, baik aku bwk ank2 aku gi kelah kat Melaka!!!
Ade rase nyesal disitu..
Tp, asalkan anak2 happy, aku pun happy!!!

Hubby ku melayan perasaan...

Stlh penat ngan pindah randah umah....
Hubby aku dah mule lah nak wat gile..

See, aksi dier...hehehe, pasti hubby aku marah aku!!!

Hubby aku nak main tembak2 pulak... pakai gitar pun jadi lah... tp aku kan hebat, aku mengelak!!! Tembakan dapat di tepis dgn jaye nyer... YES!! Tahniah kepade aku!!! Clap Clap Clap!!!!

Stlh penat, hubby aku dah malas nak main tembak2 dah... Asyik tak kene jer kan, lebih baik dier main gitar... Hubby aku ni,bercita2 nak jadi komposer...

Hehehe, sile jgn percaya ngan citer kat atas eeeee.....
Aku wat lawak jer...

Wednesday, January 28, 2009

Aktiviti petang!

Skrg ni, kalau ade masa lapang, ni lah aktiviti petang aku...
Wat to do kan.... poket pun dah nipis.....hehehehehe

Hubby aku tgh bagi upah kat aku....
Apakah namenyer sumer ini...
Aku yg mengcangkul.... kot hubby aku dok bagi upah jer.... hehehehe...

heheheh, sile jgn percaya ngan statement kat atas eeeee....
Mmg aku tgh cangkul rumput2 panjang yg tmbah ngan cepat wlw pun aku tak tanam...
Hubby aku mengcangkul gak, tp disbb kan jiran belakang umah bagi buah limau, tu yg die suap aku makan....


Aku yg gigih berkerja....hehehehe


Tetibe, terasa lapang pulak tanah yg nak dibersihkan...
Dah penat, tapi tak siap2 lagi beb!!

Buat mase ni, canggul ni, byk membuat jasa pade aku!!
Jage2!!
Tepi~!!!!!!!
nnt tercangkul korang pulak!!!!

Anyway, aku ade pembantu ma...
Iaitu AJAI!!!!!!!!

See, ajai sgt rajin...
Kalau aku tak bagi dier tolong, pasti dier akan merajuk!!
Mane nak carik kan.......!!!
Thanks AJAI!!!!

Friday, January 23, 2009

Pasang Langsir!

Sampai umah dah lewat, tapi langsir tak pasang lagi...
Pasang langsirni, nmpak jer cam senang, tapi rumit gak tau!!
Jarakpin tu, kite kene pandai2 agak lah...
Kang kite wat jarak satu, terpendek pulak, wat jarak 2, terpanjang pulak...
Huhhhh!! Sabar jer lah...

Dua hari gaklah aku amik mase nak pasang langsir ni...

Korang perasan tak, baju aku pun lain2kan...
Aku sekali kan jer n3 aku ni...
hehehehe
Ni, mase nak pasang langsir bilik anak bujang aku...
TAH, BRP KALI LAH AKU BUKAK, PAS TU PASANG BALIK!!! GERAM!!
Tapi, aku kan penyabar orang nyer....


Yg ni lak kat hall.


Korang tengokjer ke....?
Meh lah tolong..........
Acik dah penat dah ni....
Hubby aku tgh pasang ampaian...
Mase ni, aku rase dlm kul 3pagi kot!!
Tp, disbbkan semangat yg kuat, kita on jugaklah..
Takleh nak tggu esok, nak pasang gak pagi2 buta ni....
hahahaha
Yg ni lak, hari kedua pasang langsir..
Lepas balik dari makan Pizza, terus jer aku duduk dan pasang pin kat langsir..
Ayin tolong aku masukkan pin, smbil mulut dier membebel2 sbb tak dpt wat cam aku wat!!
Aku dah pasang hmpir satu langsir, dier satu pun tak jadi2lagi..
Aku gelak kan jer...
Tu lah yg dier bengang!!
Ayin : Mama, cam ner mama wat! Ayin masuk satu, yg satu lagi kuar..
Aku: Ayin tgk lah mama wat cam ner... smbil ketawa..
Ayin: Mama, mama jgn nak gelak2 eeee...mama ajar lah ayin!! eeeeee..GERAM nyer ayin...!!!
Dah siap....oklah kan....
Langsir yg lain tak siaplagi..
Kene beli pin lagi,tak cukup ma....


Gedik semacamjer aku kan...
Nmpk tak, ade lembaga kat tp langsir tu...
Korang takut tak???
heheheh, tu hubby aku lah... bile nmpk aku nak amik gmbk, berlari die pun nak join the club, tapi aku lebih cekap... tu yg nmpk cam lembaga jer kan..... larikkkkkkksssssss!!!!

Hari sabtu ni ade lori.. so, hari sabtu ni, boleh lah angkut barang!!!
PERHATIAN TUK ADIK BERADIK KU, SILA FREE KAN DIRI ANDA SUMER TUK MENOLONG AKU TUK ANGKAT BARANG2!!
JASA KORANG SUMER AKAN DI KENANG..
PAS TU, ATAM AKAN BELANJA KORANG MAKAN!!!!
HEHEHE, BETUL KAN TAM... KO KAN CKP NAK BELANJA KITA ORG MAKAN!!!! cabutttttttttttttttttttttt!!!!

TerTINGGAL duit BElanJA!!

Aku singgah umah Harz, amik2 anak2 aku balik umah...
Aku tgk, anak2 aku cam lemah jer...
Aku tanye knp, korang cam lemah jer...

Ajoi cakap, die tertinggal duit belanje,..... sbb tu lah dier lemah, tak makan mase kat sekolah tadi.. Pas tu, ade PJ lak, cikgu suruh dier berlari keliling padang pulak...tu lah dier bertambah lemah!!!

Aku ckp.... ala...siannyer Ajoi!! meh kat mama meh....

Ajai ckp, K.nisa masak makaroni, die tak suke makaroni, sbb tu dier tak makan...tu lah die lemah..

Aku: Ala...sian nyer Ajai.... meh kat mama...

Ayin cakp, ahh korang ni, ngade lah.... ayat berbau cemburu!!! hehehe

So kita org pun bwk lah dorang gi makan sblm balik umah. Ingatkan nak makan asam pedas, tp tak jadi, sbb anak2 aku nak makan PIZZA....

Ceria jer muke dorang dapat makan PIzza....
Dah rindu benar dorang nak makan pizza..

Hubby aku order, cam biasa lah...

Hubby aku order, aku lak menggedik ngan anak2 amik gambar!!

Salad, anak2 aku suruh order!!

Cam tak semangat jer kan...

Ajai ngan Abah....
Makan, jgn tak makan...


Aku makan sekeping jer...
Boleh percaya ke?
jehehehhe
Amboi, kemain tinggi lagi tangan hubby aku nak putuskan keju...

Nak ke?
Hehehhe, soalan biasa da...

Pizza, mase panas sedaplah kan... bila dah sejuk, kurang jer...

Dah kenyang...
Dah nak balik!!
Dah terposing dulu pulak!!
Pas ni, balik umah, nak pasang langsir!!!

Tuesday, January 20, 2009

gotong royong

Meh sini aku nak tunjuk korang cam ner dorang pasamg gril umah aku!!
Mcm yg aku ckp kan.....
Korang tgklah.... cam ner dorang wat keje...

Pernah tak korang tgk org pasang gril camni????
Tak pernah kan....
So, anyway... aku suruh hubby aku ckp nga org tu, betul kan balik!!!

Pasir byk lebih... so, aku nak pakai lah pasir ni...
Adalah project yg aku nak wat ngan pasir ni....hehehe..
So, petang tu, kitaorg mengangkut pasir lah....

Kerete sorong tak ade lah....so kenelah angkut!!!
Hubby aku, biasalah...kene jadi badang!!!

Habislah tangan aku kasar!!! HUHUHUHUH

Nak angkut pasir yg banyak ni....
Penat oooo... dah lame aku tinggal kan keje2 cam ni...
Lagi pun dah tua kan... cepat jer penat nyer...
hehehehe...cam skema jer ayat aku kan...

Tis ia ajak!!! Mamat ni lah yg tolong pasangkan lampu2 and kipas2!
Kan tolong free jer tau... kene bayar upah oooo...
Tak tau nak bayar brp eeeeeee????

Lampu dah pasang, kipas pun dah pasang.....
Wah...so kemas kerje dieer....

Skrg ni aku tunjuk bahagian atas jer lah eeee... sbb bhgn bawah belum siap lagi...
LAntai sumer berkeamuk, penuh ngan kotak2!!

Tapi cam ner pun, posing dulu!!
Ajoi tolong cedok tanah sikit dah penat!! Lepak kat umah!!!
Pas ni balik lah... esok nak keje pulak!! Aduh...bile nak cuti ni.............
Aku ingat raya cina ni dah nak pindah... tp tak tau lah...
Rasenyer ok kot!!!